Mælkeproducenter bliver opfordret til at gøre en indsats for at forbedre genetiken i deres besætninger forud for en forventet skifte fra mængde-til indholds-baserede betalingsmodeller.

Senest den 1. januar 2018 har Arla Foods til hensigt at skifte alle 3.000 engelske leverandører til en produktion, som beregnes med en større vægt på smørfedt og protein end sin mængde.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Siden 1. januar 2016 er de første engelske landmænd blevet betalt af Arla pr. kg mælk i stedet for pr. liter, hvilket bringer dem på linje med deres kolleger i Danmark, Sverige, Tyskland, Holland, Belgien og Luxembourg.

Arla er sikker på, at ændringerne vil bidrage med den rigtige kvalitetsmælk til stadig mere forskelligartede, nationale og internationale produkter.

Tony Evans, partner og leder af mejeriets virksomhedsrådgivning på Anderson Center, mener, at det kun er et spørgsmål om tid, før Storbritanniens andre store mejerier, forpligter sig til en lignende afregningsmodel.

- Den enkleste måde for landmænd at øge indholdet af deres mælkefedt og protein er at fokusere på avl og genetik i deres besætninger, siger han.

Ifølge forskning, der udføres i Holland og Irland, stammer 60-70 procent af mælkens indhold fra avl og genetik, mens ernæring og ledelse har ansvaret for de resterende 30 procent. ?fgk