Holger Andersen har altid sagt, at når kvoten forsvinder, så bygger vi en ny stald. Nu er kvoten så væk, og i slutningen af marts havde han så åbent hus på den nye stald til 220 køer.

- Jeg har helt tiden sagt det ja, men selvfølgelig betød det også noget i mine overvejelser, at mine sønner er interesserede i at komme hjem og overtage, fortæller han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den ene søn, Per Andersen, arbejder allerede hjemme i dag, mens den anden arbejder ude på andre ejendomme, som et led i sin uddannelse.

I julen 2013 blev Holger Andersen og hans to sønner enige om at forsøge at tegne en tegning hver for sig over, hvordan de tænkte, at en ny stald skulle se ud. De tre tegninger var stort set ens, og derfra gik processen med miljøgodkendelse og byggetegninger ellers i gang.

Fra bindestald til løsdrift

Der er ikke mange steder tilbage, hvor et byggeri kommer for at erstatte en bindestald, men det er tilfældet hos Holger Andersen. Indtil den nye stald stod klar, har han malket 80 køer i en ældre bindestald. I dag er bindestalden lavet om, og indrettet til kalve.

- Overgangen har været stort set smertefri, men vi havde også en dybstrøelsesboks, hvor de kunne gå og vænne sig til det, fortæller Holger Andersen og fortsætter:

- Og for den gamle her, har det heller ikke været en svær overgang, da mange af arbejdsgangene jo er de samme.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Enkelte køer har haft svært ved at finde ud af systemet med en sengebås, men det er ret hurtigt gået over, og i dag er der kun et par enkelte tilbage, som stadig ligger på spalterne.

Der er indkøbt en besætning

I forbindelse med ibrugtagning af den nye stald, har Holger Andersen indkøbt en besætning bestående af 44 køer fra en anden bindestald.

- Vores egne køer havde haft en dybstrøelsesboks, hvor de kunne vænne sig til at gå løse, men de her køer kom direkte fra bindestalden, så de var lidt stivbenede i starten, fortæller Holger Andersen.

Han har siden kigget på flere køer, men han vil ikke købe køer for enhver pris.

- Vores køer er meget rolige, så jeg vil ikke købe køer fra en besætning, hvor køerne flyver rundt i stalden, når vi kommer for at se på dem, forklarer han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er ikke udelukket, at der købes flere køer ind, hvis det rigtige tilbud kommer, men han går ikke på kompromis med hverken race eller kvalitet.

Lige nu vokser besætningen på naturlig vis, ved at der holdes på køerne i længere tid. Holger Andersen har forsøgt med kønssorteret sæd, men det er han stoppet med igen.

- Det er jo dyrt at købe kønssorteret sæd ind, og når det så i bund og grund jo kun er halvdelen af køerne, der har behov for det, da der jo på naturlig vis kommer cirka halvdelen som kviekalve, bliver det dyrt, forklarer han og fortsætter:

- Vi havde også en oplevelse af at flere af køerne med kønssorteret sæd løb om.

Så lidt mekanik som muligt

Stalden på Ahlegaard er helt ny, men på et område skiller den sig måske ud fra mange af de nye stalde, der bygges i dag. Det har nemlig været et klart valg for Holger og Per Andersen, at der skulle mindst muligt elektronik ind i stalden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Elektronik har det med at gå i stykker, og gerne på de mest ubelejlige tidspunkter, forklarer Holger Andersen og fortsætter:

- Så er det ofte indrettet sådan, at man ikke kan løse tingene manuelt. Havde vi eksempelvis valgt et automatisk fodringsanlæg, havde stald-en sikkert været indrettet sådan, at vi ikke kunne køre ind med foder, den dag anlægget gik i stykker.

Der er dog et sted hvor princippet om mindst muligt elektronik er fraveget, og det er i malkestalden. Her har man modsat valgt alt tilgængelig elektronik.

- I malkestalden føler vi at vi får noget ud af elektronikken, som vi kan bruge til noget, siger Per Andersen.

Malkestalden er en to gange 16 "side by side"-stald fra SAC, og den er indrettet med seperationsboks, plus en lille detalje med et indelukke, hvor køerne kan drives igennem en klovplejeboks, hvis det er nødvendigt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Køerne skal stadig på græs

Tidligere i den gamle bindestald, kom køerne på græs om sommeren, og det har Holger Andersen tænkt sig at fortsætte med.

- Jamen vi er typer der ikke altid gør, som alle andre gør, og så har vi mange arealer, der egner sig til afgræsning, samtidig med at vi ser at køerne får nogle stærkere ben af det og en generelt bedre sundhed, siger han.

Stalden er som sådan ikke indrettet specielt i forhold til afgræsning, men han regner med at porten i enden blot åbnes, og så er der jo beton ude foran stalden, så de ikke slæber alt for mange sten og for meget jord med ind.

Halm i sengene

Stalden er indrettet meget traditionelt i forhold til, hvordan man ofte indretter stalde lige nu. Sengebåsene er hos køerne med halm i en dyb kumme.

- Jamen dels ser det godt ud, men samtidig har jeg hørt en del, der ikke har fidus til fibre i sengene, så hvis køerne skulle ligge blødt, var dette den bedste mulighed, fortæller Per Andersen og Holger Andersen tilføjer:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Sand er helt udelukket, da det jo virker som sandpapir hele vejen igennem anlægget.

Ved foderbordet er der valgt en simpel nakkebøjle, i stedet for fanggitre.

- Jamen dels er det jo billigere, men det var nu også for at slippe for den støj der er, når fanggitret står og klaprer, forklarer Holger Andersen.

Generelt er de enkelte løsninger valgt ud fra funktion, men også ud fra økonomien.

Fleksibel siloplads

En af de ting som Holger Andersen er meget glad for, er silopladsen, som ligger skjult imellem den gamle stald og den nye. I modsætningen til normale køresiloer med sider, er dette blot en stor betonplads, hvor man på fleksibel vis kan placere forskellige stakke i den størrelse, som der er brug for.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har en meget fleksibel foderopbevaring, og samtidig er det flyttet om bagved, så det ikke ser grimt ud, ud mod vejen, fortæller Holger Andersen og fortsætter:

- Det bedste er, at vi nu er sluppet af med markstakke, hvor vi skal køre rundt i det smadder, der tit bliver.

Den nye plads fungerer i praksis som en markstak, da der ikke er egentlige siloer, men forskellen er underlaget, som her er beton.

Problemfri byggeproces

Holger Andersen har selv stået som bygherre på byggeriet, og det er gået over al forventning, fortæller han.

- Vi har været meget inde over, og så har vi været så heldige, at folkene fra Skibbild Enterprise har været yderst professionelle og effektive, fortæller han og fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har ikke haft en eneste ting, vi kunne klage over, og det har kørt planmæssigt hele vejen igennem og også bagefter.

Holger Andersen har selv, sammen med sine sønner, sat inventaret op, og samtidig har de hele tiden haft overblikket over byggeriet.

Stalden kan udvides på sigt

Den måde stalden hos Holger Andersen er bygget, er der rigelig med muligheder at udvide den på. Både i enden og med en kopi ved siden af.

- Lige umiddelbart har vi ingen planer om at udvide stalden mere, men det er selvfølgelig lavet sådan, at det kan lade sig gøre, fortæller Per Andersen. ?