Abonnementsartikel

Stalde til kvæg skal i dag overholde en række krav i forhold til lovgivning og andre regler. De fleste krav er sund fornuft og medvirker til en bedre produktion. Dog betaler køer ikke for unødvendig luksus og dyre materialer.

Der er sket en enorm udvikling i indretning og udformning af kvægstalde. For mere end 50 år siden blev løsdriftsforeningen dannet for at fremme løsdriftsstalde. For over 40 år siden var bygningskonsulent Helge Klemmensen én af forløberne, for at køerne skulle gå i løsdriftsstalde, og udviklede en omkostningseffektiv stald under navnet "Vardestalden".

I dag bygger vi kun løsdriftsstalde til kvæg, og ved lov udfases bindestalde senest i 2022. Staldene i dag er større end for 40 år siden, da både antal dyr i stalden og pladsen til hver enkelt dyr er større. Bygningskonsulenten Helge Klemmensen regnede i 1990 ud, at man kunne bygge en løsdriftsstald til 74 køer med en ædeplads og en sengebås til hver ko, og inklusiv malkestald, for 17.500 kroner pr. ko, hvilket er lidt mere end en årsproduktion ved 6.400 kg mælk pr. ko og en mælkepris på 2,69 kroner.

Bliv abonnent og læs hele artiklen

Prøv vores introduktionstilbud for kun 1 kr. første måned og få adgang til alle artikler på Maskinbladet.dk
Få adgang nu
Allerede abonnent?
Opsig når du vil til udgangen af indeværende abonnementsperiode.
Tilbuddet gælder kun, hvis du ikke tidligere har abonneret på Maskinbladet.dk.