Det at være landmand og en del af dansk landbrug er stadig verdens bedste tilværelse.

Det ændrer ikke på, at det til tider er hårdt og surt at være landmand med lange arbejdsdage uden nogen form for tak eller anerkendelse. Men vi vil og kan jo ikke undvære det, for det er en livsstil og en del af os.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men alle de sure pligter og lange dage bliver i denne tid opvejet af den bedste årstid - foråret. Hos selv den mest inkarnerede svineproducent tror jeg, at det kribler lidt for at komme i marken - i gang med et nyt år, og i gang med at dyrke og passe denne sæsons afgrøder med lærken højt oppe på himlen og med viberne flyvende tæt over hovedet. Det er ren Morten Korch-idyl i denne tid.

Det er selvfølgelig noget, der trækker mere i nogen end i andre, og til dem vil jeg bare understrege vigtigheden af, at grisene ikke pludselig kommer i anden række. Især hos slagtesvin hører man ofte om, at det blot er noget, man lige kan klare fem minutter i fyraften, men slagtesvinene skal passes grundigt og ordentligt ligesom alle andre dage, også selvom traktoren kalder.

Hvad der er knap så idyllisk og Morten Korch-agtigt, er det tilbagevendende problem med det skævvridende billede, som medierne igen og igen forsøger at fremstille af dansk landbrug. Dyreværnsforeningen Anima står bag en video, der i øjeblikket florerer på de sociale medier om, hvor ond og hensynsløs dansk landbrug er. Anima fortæller dog ikke, at mange af billederne stammer fra udlandet, og i øvrigt er noget, vi slet ikke kan genkende fra virkeligheden. Desuden kan man også få selv den bedste og mest veldrevne produktion til at fremstå som kyniske dyremishandling i en redigeret video, og jeg er bange for, at der desværre stadig er lang vej igen på imagefronten. Landbrug og Fødevarer har svaret igen på videoen på organisationens Facebookside, og jeg vil gerne opfordre til, at man deler opslaget, så det kan komme ud til flest mulige danske forbrugere.

Nyd foråret - og husk jer selv på, hvorfor I er landmænd. Hold fokus på lyspunkterne og tro på fremtiden - uanset hvordan omverdenen ser på os. ?