Når man klovbeskærer køer, kan de blive stressede og uforudsigelige. I dag bruger vi ofte midlertidige gange og opsamlingspladser, og det kan betyde en øget risiko for skader. Her er der potentiale for forbedring, det viser en ny rapport fra JTI (svensk institut for landbrug- og miljøteknologi). Det skriver Jordbruksaktuellt.

- Et godt designet system til at håndtere processen omkring klovplejen er af stor betydning for sikkerheden, siger Cecilia Lindahl, forsker ved JTI.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hun har ud fra observationer i praksis, udarbejdet retningslinjer for, hvordan man designer de midlertidige passager for køerne op til selve klovplejeboksen for at gøre arbejdet så sikkert som muligt for klovbeskæreren og undgå at stresse dyrene.

Man forsøgte at gøre dette på to måder. Den ene var den almindelige måde, hvor boksen placeres tilfældigt, og den anden var et amerikansk system, Bud Box.

- Drivsystemet Bud Box viste sig at fungere godt. Systemet bruger nogle grundlæggende principper for koens adfærd til hjælpe med at få dem til at flytte sig hed, hvor du ønsker. Man udnytter koens ønske om at gå tilbage derfra, hvor hun kom, samt at bevæge sig med, og følge andre køer. Det er også vigtigt, at koen altid kan se den eller det, der driver hende, siger Cecilia Lindahl.

Bud, Box, systemet, var mere effektiv og kræver færre stop, når du driver koen, og derved færre konflikter. Køerne gled mindre og viste færre tegn på stress og angst end i standardsystemet.

- Når køerne ikke stressede og blev bange under håndtering, reduceres risikoen for ulykker for klovbeskæreren. Resultaterne viser, hvor vigtigt det er at tage hensyn til koens adfærd, når man designer sit drivsystem, siger Cecilia Lindahl. ?fgk