- Jeg har altid været glad for landbrug, fortæller Esben Kildsgaard, som lige nu går på EUX-linjen på Bygholm Landbrugsskole.

Han er 17 år og kommer selv fra en gård, hvorfra faren driver et skoventreprenørfirma og har en produktion af juletræer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Siden barnsben har jeg været ude og køre med i maskinerne og traktorerne og sidenhen også deltaget i det praktiske arbejde på gården og i min fars firma. Min mors side er præget af landmænd og min fars side af akademikere, så min far har brudt den tradition med sit firma, fortæller Esben Kildsgaard.

EUX-landmand

Esben Kildsgaard er i gang med sit første år af i alt fire år, på EUX-uddannelsen. Efter de fire år kan han kalde sig faglært landmand og klar til de næste skridt indenfor landbruget.

De fire år er delt op således, at det første år foregår på skolen, andet år i praktik, og tredje år igen på skole. Det fjerde og sidste år er delt op med et halvt års praktik og afsluttes med et halvt års skole.

- Jeg har valgt denne indgang til landbruget for at være bedst muligt rustet til fremtiden og have flere valgmuligheder. Uddannelsen har ligeledes en god afveksling mellem teori og praksis, forklarer han.

Han har valgt Bygholm ud fra gode erfaringer, da hans storebror også har gået der.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er en god skole, vi har et rigtigt godt sammenhold, lærerne er gode til at lære fra sig og holde os i gang. Efter jeg er færdig her, vil jeg muligvis gerne ud og arbejde for at få flere praktiske kompetencer. Derefter kunne min vej godt gå imod Agrarøkonom-studiet, da denne uddannelse vil passe godt til min interesse for økonomi, fortæller han.

Selvom tiden på skole er delt op imellem undervisningstid på HTX Learnmark Horsens og selve Bygholm, bor Esben Kildsgård på skolen, og er en del af det sociale liv på skolen. I Esbens årgang er de 16 studerende på EUX-linjen, hvoraf fire af dem har valgt planter, ligesom Esben Kildsgaard.

Til august skal Esben Kildsgaard ud i den første praktik under sin EUX-uddannelse.

- Her kommer jeg til at arbejde med ren planteavl, og det glæder jeg mig rigtig meget til. Tidligere har jeg arbejdet med både køer og svin, fortæller han.

Interesser indenfor planteavl

Et af de områder, som har fanget Esben Kildsgaards interesse indenfor planteavl, er reduceret jordbehandling.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er spændende, at se hvordan man kan skåne jorden og strukturen og ligeledes, hvordan vi kan gøre tingene anderledes end blot at gøre, som vi altid har gjort, fortæller han og tilføjer:

- Det er samtidigt fantastisk at følge og se planterne gro, fortæller han.

Det er ikke kun i marken, at Esben Kildsgaard finder planteavl spændende. Han er også meget interesseret i de ting, der sker ved skrivebordet, herunder især afsætning.

- Det er et spændende område, og derfor vil jeg gerne vide mere om dette område, da jeg tror på, at vi i DK kan lave gode produkter af god kvalitet, så der bliver en bedre sammenhæng mellem kvalitet og økonomi, mener han.

Et liv som selvstændig

Esben Kildsgaards tanker for fremtiden kredser om et liv som selvstændig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg hjælper meget til derhjemme i min fars firma, og jeg kunne godt forestille mig, at min bror og jeg overtager det på et tidspunkt. Det er også lidt min ønskedrøm for fremtiden at udvide ejendommen derhjemme med mere skovbrug og udvide firmaets kundeområde - det er godt til den mere stille periode i planteavlen om vinteren. Så skulle min bror og jeg have hvert vores område, fortæller han.

Fremtiden for dansk landbrug

Når samtalen falder på fremtidens landbrug, er der især to områder, som Esben mener, kommer til at præge fremtiden:

- Jeg tror, at udviklingen går mod færre og større landbrug, men også at teknologien vinder mere og mere indpas i landbruget fremover. Ikke kun indenfor planteavl med GPS og forskellige tekniske løsninger, men også indenfor andre grene med svine- og kvægproduktion, hvor teknologien også fylder mere og mere, fortæller han og tilføjer:

- Det er skolen også opmærksomme på, og de lærer os meget om den fremtid, vi kommer ud til. Økologi er de også opmærksomme på at fortælle os om, i forhold til hvilke muligheder og krav der er til denne produktionsform.

Esben Kildsgaard mener, at fokus på egne evner og kvalifikationer, er vigtige taget i betragtning af, at det er blevet dyrere at købe de stadig større ejendomme.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Her tror jeg, det er vigtigt, at vise overfor banker med mere, at man kan præstere og være fokuseret på at lave en god opsparring.

Op i et hjørne

I forhold til lovgivning og regler ser Esben Kildsgaard det som udfordrende.

- Jeg synes allerede nu, at det er svært. Mit indtryk er, at vi bliver kigget efter, og alt skal måles og vejes. Det kan føles, som om man bliver holdt op i et hjørne. Medierne er heller ikke med til at give et positivt syn på landbruget - med sager om gødning og pesticider, fortæller han og tilføjer:

- Der er det en god ide med de åbne landbrug. Har selv arbejdet på et kvægbrug, hvor de også havde dette.

De havde gode erfaringer med det og var meget åbne. De fik mange forskellige spørgsmål, som de skulle forholde sig til - åbenhed er en god ting. Vi skal enes med forbrugerne og byen. Det kan være en udfordring, da vi som landmænd kan være stædige. Enighed handler også om at forstå hinandens krav og ønsker. ?