Abonnementsartikel

De danske landmænd efterspørger de nye svampemidler, og der er meget begrænsede mængder til rådighed – men grovvarebranchen har været fremme i skoene

De rimelige kornpriser fører til øget intensitet i dyrkningen, og det skyldes blandt andet, at optimum for dosering af svampemidler øges. Det vil sige en højere dosering giver et højere afkast.

Det synspunkt har Anders Fjendbo, salgschef hos BASF Nordic-Baltic.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I september sidste år snakkede jeg med en landmand, som sagde, at han ikke ville øge sin dosering af svampemidler væsentligt på grund af den stigende kornpris.

- Han antydede, at det nok kun ville være at øge doseringen i den enkelte behandling fra 0,3 til 0,5 liter.

- Men det satte virkelig nogle tanker i gang hos os.

- For det er en øgning på hele 67 procent i forbruget. Og det er der ingen fabrikker, der kan klare, hvis alle landmænd verden over gør det samme, fastslår Anders Fjendbo.

Relativt meget

Nu er det sådan, at danske landmænd har kørt med forholdsvis lave doseringer i forhold til deres udenlandske kollegaer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Derfor vil forbrugsstigningen blive forholdsvis større i Danmark end i andre lande, fortsætter Anders Fjendbo.

- Så hvis det kun er i Danmark, forbruget øges, kan vi godt efterkomme efterspørgslen.

- Men det er en kendsgerning, at alle andre også øger deres forbrug af svampemidler, konstaterer han.

Han siger på den baggrund, at alle midler til vækstregulering plus Cantus (nyt svampemiddel til raps) er udsolgt på nuværende tidspunkt.

- Det går dog så stærkt for tiden, at flere midler kan være udsolgt i de kommende dage og uger, fastslår Anders Fjendbo.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han mener, at andre virksomheder i branchen står i samme situation.

- Vi var heldige, at vi forstod budskabet fra landmanden og forudså det øgede forbrug på et tidligt tidspunkt, hvad andre måske ikke gjorde.

- Og det førte til, at vi øgede vores ordrer for at have nok, siger han.

Ældre midler ud

Anders Fjendbo forklarer videre, at flere af de ældre midler også er på vej ud. Det er en tendens, som er set de seneste par år.

- Bell og Proline er to nye midler, der ser ud til at ville hitte i år, fortæller han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Andre midler, som endda er forholdsvis nye på markedet, er allerede ved at glide ud. Det gælder for eksempel Opus, mens et middel som Opus Team stadig bliver brugt, fordi det har en effekt mod meldug, som der er en del af i år.

Forsøg har desuden vist, at ældre triazoler som Propocinazol (Tilt, Bumper, Zenit med flere) og Tebuconazol (Folicur, Cirrus) er så slidte, at de har mistet godkendelsen til bekæmpelse af septoria.

Forudseende firmaer

Hos BASF er der ros til de danske grovvarefirmaer.

- De har været forudseende med hensyn til at skaffe midler hjem, og det vil vi rose dem meget for, siger Anders Fjendbo.

Han mener, at de danske landmænd kan takke deres forudseenhed for, at de fleste landmænd vil kunne bekæmpe med de bedste og færre med de næstbedste løsninger på de danske marker i indeværende sæson.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Øget værdi

Markedet for svampemidler i korn stiger kraftigt i værdi, men sandsynligvis ikke så meget i volumen, fordi landbruget skifter til nye midler frem for bare at øge dosis på de gamle midler, mener BASF.

- Det store hit er Bell i såvel byg som hvede.

- Bell er baseret på Boscalid, som er det eneste virkestof fra en ny produktgruppe.

- Landsforsøgene er altid fremme i skoene med afprøvninger, og forsøg herfra viser, at Bell kan tunes ved at tilsætte Comet. Den samme mulighed giver tilsætning af Opera, som også indeholder Comet, forklarer Anders Fjendbo.

Han mener derfor også, at danske planteavlere ikke i så høj grad skal frygte, at Behandlingsindekset (BI) stiger så kraftigt, som det kunne have gjort med høj brug af ældre midler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De nye og mere effektive midler kan bruges i lavere doseringer end de ældre, slidte midler. Og det giver et lave BI, mener han.