Mellemgulvsmuskler og tunger fra kvæg er ikke at finde på mange danske menukort. Men japanerne er glade for de utraditionelle udskæringer, og nu får de mulighed for at købe dem fra Danmark.

Det bliver muligt, da Japan nu har godkendt import af dansk oksekød. Japan indførte forbud mod import af oksekød fra EU, da kogalskaben ramte Europa i slutningen af halvfemserne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Japanerne har en meget høj fødevaresikkerhed, og det er en stor blåstempling af Danmark som fødevareproducent, at vi nu som et de første EU-lande igen kan eksportere oksekød til Japan. Det er et vigtigt skridt i den plan, vi har lagt om at øge eksporten af danske kvalitetsfødevarer til det gigantiske asiatiske marked, og jeg vil presse på for, at lande som Vietnam og Sydkorea følger i japanernes fodspor, siger miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen.

Sidste år var japanske sundheds- og fødevaremyndigheder på to omfattende inspektionsbesøg hos danske oksekødsproducenter og hos Fødevarestyrelsen. Målet var ved selvsyn at få dokumenteret, hvordan Danmark arbejder med forbruger- og fødevaresikkerhed. Møderne banede vej for de aftaler, som netop er indgået mellem Miljø- og Fødevareministeriet og de japanske samarbejdsparter.

Klar til eksport

Foreløbigt står ti danske virksomheder klar til at få de ekstraordinære tilsynsbesøg af Fødevarestyrelsen. Tilsynene skal dokumentere, at virksomhederne lever op til de særlige japanske krav og derved kan få de certifikater, som er en forudsætning for at eksportere til Japan. Hos Landbrug & Fødevarer ser administrerende direktør Karen Hækkerup det som en kæmpe anerkendelse til danske oksekødsproducenter, at Japan har ophævet sit importforbud.

- Der er ingen tvivl om, at japanerne er nogle af de mest grundige mennesker i verden, når det gælder fødevaresikkerhed. Når Japan vælger at tage dansk oksekød ind, bekræfter det mig endnu engang i, at vi producerer nogle af de bedste og mest sikre fødevarer i verden. Eksporten af tunger og mellemgulvsmusker til Japan viser, at danske virksomheder er gode til at få det bedste ud af de råvarer, vi producerer. Mellemgulvsmuskler er i dag ikke i særlig høj kurs i Europa, og det meste går til hakket kød. I Japan er det en delikatesse og kan sælges til gode priser. Det illustrerer meget godt, hvordan danske fødevarevirksomheder hele tiden er i stand til at tænke nyt og finde nye afsætningsmuligheder, siger Karen Hækkerup.

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen understreger samtidigt vigtigheden af de igangværende forhandlinger om en frihandelsaftale mellem EU og Japan. Ikke mindst i lyset af den nyligt indgåede frihandelsaftale mellem USA, Japan og ti andre lande i Stillehavsregionen er det vigtigt at sikre fremdrift i forhandlingerne, så danske eksportører kan få samme adgang til det japanske marked som eksempelvis de amerikanske og canadiske eksportører.