Lyt til artiklen:

Flere grise overlever i danske stalde - og produktiviteten stiger

00:00
Hastighed: ???x
02:10

I 2024 steg produktiviteten i dansk griseproduktion med 0,8 grise til 35,6 grise pr. årsso. Samtidig fortsatte pattegrisedødeligheden de senere års fald, og faldt med 0,7 procentpoint til 21,7 procent.

Det er de to mest centrale konklusioner i "Landsgennemsnittet for produktivitet af grise 2024", som netop er blevet offentliggjort.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hos Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris hæfter direktør Christian Fink Hansen sig ved, at at en bedre overlevelse går hånd i hånd med øget produktivitet.

- Jeg glæder mig over tallene og udviklingen, som er resultatet af nye avlsmål for overlevelse og kompetent indsats på alle niveauer i dansk priseproduktion. Vi taler om en branche, der som følge af et lille hjemmemarked har et stort fokus på afsætning i udlandet. Derfor er netop produktiviteten så vigtig for branchen, når vi skal måle os med dem, vi konkurrerer med internationalt, siger Christian Fink Hansen i en pressemeddelelse.

Også i slagtegrisebesætningerne var der fremgang at spore, hvor den daglige tilvækst nu er på gennemsnitligt 1.076 gram - eller 22 gram mere, end året før.

Genetik fra Danbred giver to ekstra fravænnede grise på to år

Se også:

Genetik fra Danbred giver to ekstra fravænnede grise på to år

Samtidig faldt reference-foderudnyttelsen med 0,05 FEsv pr. kg tilvækst, og landede på 2,57 FEsv pr. kg.

Ikke alle områder har dog vist fremgang, og desværre er sodødeligheden i 2024 steget med 0,2 procent til 14,4 procent set i forhold til 2023.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er ikke et tal, der er tilfredsstillende, understreger Christian Fink Hansen.

- Det viser, at vi fortsat har en stor opgave i at sikre en lavere sodødelighed. Vi er altid utålmodige, når det kommer til at opnå forbedringer på baggrund af nye tiltag. Således også i dette tilfælde, hvor et nyt avlsmål for sooverlevelse først blev indarbejdet i DanBred i marts 2024. Vi må erkende, at det tager tid, før vi kan se effekten af et nyt avlsmål i produktionsbesætningerne. Så der er fortsat brug for en stor indsats og fokus på sooverlevelsen, understreger Christian Fink Hansen.