Abonnementsartikel

Efter sommeren ændres landmandsuddannelsen, så den kommer til at svare til andre erhvervsuddannelser som tømrer, murer og elektriker.

Desuden ændres start- og slutterminer. En landmandsuddannelse tager herefter tre et halvt år fra man begynder, til man er ”Landmand med speciale planter eller husdyr”.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Starttidspunkterne er august og januar.

Tre trin

Der er tre skoleforløb. Første modul er grundforløbet, som er på 20 uger, med start i august og januar. Næste skoleforløb kaldes 1. hovedforløb, hvor der sker en specialisering. Det er på 16 uger og indledes i februar.

Sidste skoleforløb kaldes 2 hovedforløb. Det varer 20 uger og begynder til september.

Praktikmæssigt skal praktikpladserne være godkendte i hele forløbet, det vil sige i begge praktikforløb, hvilket er nyt i forhold til nu. Lønnen er efter gældende overenskomst.

Ud over dette ligger landbrugets lederuddannelse, som er delt i tre forløb på 20 uger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Første trin er uddannelsen til produktionsleder, hvor man skal kunne styre og lede én produktion. Næste trin er virksomhedsleder, hvor man skal kunne styre en hel bedrift.

Endelig er der uddannelsen til agrarøkonom, der også skal kunne lede andre virksomheder og herudover er internationalt orienteret.

Overgange og usikkerhed

Selv om der tages hul på den nye uddannelse efter sommerferien, er der behov for en overgangsordning, hvor de, som er begyndt på den gamle uddannelse, kan gøre deres uddannelse færdig efter den gamle model. Der vil derfor i en overgangsperiode være begge uddannelser.

Den nye uddannelse gør, at elever og landmænd/praktikværter er usikre over for, hvad det betyder for dem.

For at imødekomme dette arrangerer Grindsted Landbrugsskole informationsmøder. Vi har et landmandsmøde i samarbejde med Jysk Landbrugsrådgivning mandag 26. maj, hvor overskriften er ”Hvad betyder den ny landmandsuddannelse for mig som landmand/praktikvært?”

Artiklen fortsætter efter annoncen

Desuden holder vi orienteringsmøde for kommende elever og deres forældre tirsdag 3. juni ud fra temaet ”Hvad betyder den ny uddannelse for mig og min uddannelse?”