Lyt til artiklen:

BBLeap leverer præcision, så alle kan være med

00:00
Hastighed: ???x
04:52

Skal man kunne spotsprøjte med det ypperste, skal det være et PWM-system, som står for 'Pulse Width Modulation', der er en teknik, hvor sprøjteventiler pulserer meget hurtigt for at regulere flowet af væske, uden at ændre trykket i sprøjtesystemet. Det gør, at der kan køres efter varierede doseringer for hver dyse.

Her i PowerGear har vi fået fingrene i en helt almindelig John Deere-sprøjte, der før var udstyret med sektionskontrol for hver tre meter og med trykluft i hver dyse på de 36 meter arbejdsbredde, som ellers ikke burde være en dårlig sprøjteteknik.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men denne John Deere-sprøjte er opdateret til det hurtigste doseringsmæssige system på markedet lige nu med et BBLeap PWM-system på 100 Hz, lyder det fra importøren af BBLeap.

rich-media-2
På denne John Deere-sprøjte har man koblet sig ind i det oprindelige system og har erstattet sprøjteteknologien med et PWM-system fra hollandske BBLeap, som forhandles og er monteret af Brdr. Toft. Foto: Jørgen Ahler.

Fra klassisk sektionskontrol til PWM

Det særlige ved BBLeap-systemet er, at det arbejder med en frekvens på over 100 Hz, hvilket ikke ses i andre systemer. Det betyder, at hver enkelt dyse kan tænde og slukke 100 gange i sekundet, og det er der ifølge BBLeap ikke andre på markedet, der kan.

Det giver ikke bare hurtig justering, men betyder også, at sprøjten hele tiden kan have blandingen klar og levere den helt rigtige sprøjtevifte.

Ved klassiske spotsprøjtningssystemer kan det godt lade sig gøre at tænde og slukke hurtigt, men spørgsmålet er, om de er hurtige og præcise nok til at åbne korrekt og skabe den optimale sprøjtevifte. Den optimale sprøjtevifte er, når den er ude i sin rette vinkel med midlet, og det er netop her, PWM-systemet har sin bedre og hurtigere respons.

BBLeap har fundet ud af, at korrekt og hurtig åbning af dysen er afgørende i et spotsprøjtningssystem, så man undgår unøjagtigheder, når dyserne skal tænde og slukke hurtigt nok i tilfælde af, at der bliver kørt efter tildelingskort på 25 gange 25 centimeter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-4
Hver ventil er samlet i en fordelerboks, og alt er modulopbygget og let at udskifte. Man kan have ekstra ledninger, ventiler og bokse med i værktøjskassen. Skulle der ske noget, er det blot et spørgsmål om at skifte delen, og så er man videre. Foto: Esben Henneberg.

Hvordan fungerer det?

Normalt er der på en John Deere-sprøjte monteret tryklufts-membraner ude ved hver enkelt dyse. Det burde i teorien være hurtigt nok.

BBLeap har udskiftet membranventilen med et magnetisk ventil-stempel, som er mere præcist og ikke er afhængig af trykluft eller en membran for at aktivere sprøjtningen. Det er især denne opbygning, der gør PWM-systemet effektivt og i stand til at skabe viften.

rich-media-5
Over Isobus kører styringen, så man har et skærmbillede, hvor den oprindelige John Deere-sprøjte stadig styres som før. På BBLeap-skærmen styrer dyserne med tænd og sluk, og man vælger doseringen. Der kan køres efter tildeling, som vi gør her, og det kan både køre igennem MyJohnDeere og BBLeap's egen hjemmeside, der kan snakke sammen med systemet. Foto: Esben Henneberg.

Systemet er monteret på hver dyse, i dette tilfælde 36 meter bom med 72 dyser. Vi lavede en test, hvor vi tog et 90-graders sving i normal hastighed, omkring syv kilometer i timen. Jeg kørte faktisk maks, og det gik stærkt nok. De fleste ville sænke farten til under fem kilometer i timen i sådan et sving. Men vi ville se, hvad systemet kunne klare, og det leverede med øjemål et flot resultat, hvor man kunne se i terminalen, at systemet var tæt på maksimal levering.

At kunne have 72 individuelle doseringer fordelt over 36 meter og stadig ramme den præcise mængde på hele tværsnittet, dét er, hvad jeg kalder kurvekørsel med præcis sprøjtning. Terminalen reagerer også korrekt under kørslen og viser nøjagtigt, hvad der sker, så man kan følge med.

rich-media-6
Systemets hjerne er den sorte boks, som styrer hele processen. Den er altid online og koblet til skyen. Dermed ved du præcis, hvor sprøjten befinder sig, hvad den laver, og du får samlet alle data ét sted og kan samarbejde med systemer som her MyJohnDeere. Man kan også bruge BBLeaps eget system, der er klar til at håndtere selv store filer.

Samme dyse

Det smarte er, at man kan nøjes med én dyse, som man kører med fast. Jeg vil faktisk sige, at 90 procent, og for nogle landmænd helt op til 100 procent, af sprøjtningerne kan klares med den samme dyse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ja, det lyder utroligt, men en HighPro 08-dyse kan bruges i et spænd fra fem til 95 procent, og det betyder, at den dækker et område fra medium til meget grov dråbestørrelse. Det passer perfekt til det, der er mest almindeligt herhjemme, og med den vind vi har.

Selvfølgelig kan der være særlige sprøjtninger eller specialafgrøder, hvor man går lidt under, for eksempel ved tidlige morgensprøjtninger, hvor man kan gå ned i dråbestørrelse. Men så kræver det helt vindstille vejr. I de fleste tilfælde ligger man dog i medium og opad.

Det betyder, at man fjerner en af de typiske fejlkilder i præcisionssprøjtning. Normalt vælger man en dyse til en specifik opgave og justerer tryk og hastighed derefter. Her vælger man i stedet dråbestørrelse, og så fortæller systemet, hvilket tryk der skal til. Derefter kan man køre med den hastighed, man ønsker. Det gør det både lettere at sprøjte og nemmere at udføre arbejdet korrekt.

rich-media-8
Dyseopbygningen gør, at man kan sprøjte fra 40 til 400 liter pr. hektar med den rette mængde med samme dyse og regulering i det felt med PWM systemet, så for hver fire centimeter kan man komme fra 400 liter til 40 liter mængde, og det dækker 90-100 procent af alle bekæmpelsessprøjtninger på mange bedrifter. Foto: Esben Henneberg.

Konklusion

Ser vi på prisen, som jo ofte er det afgørende, så kan man med en relativt ny sprøjte få et system, der kan køre i mange år frem. Det vilde er, at et eftermonteret system fra BBLeap faktisk er det hurtigste på markedet lige nu, med en opdateringsfrekvens på hele 100 Hz.

I dette tilfælde kostede det 360.000 kroner at få monteret hele systemet, og det er markant billigere end prisen på en helt ny sprøjte.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Noget af det, jeg især sætter pris på, er, at man kan nøjes med én dyse til hele sprøjtningen. Det eneste, man så lige skal lære, er at arbejde med dråbestørrelsen, altså hvornår man skal gå op eller ned, alt efter forholdene.

rich-media-10
Alt i alt endte jeg med at køre med en high-tech sprøjte, som gemte sig bag en ret så almindelig facade. En voldsom forklædning, må man sige. Foto: Esben Henneberg.