Abonnementsartikel
Kopenhagen Fur er med til at uddanne nogle af Kinas kommende designere. Fødevareministeren besøgte det dansk-kinesiske center under et tredages besøg i Beijing
- Vi giver dem gode skind fra København, og så kan de udvikle deres eget design. Sådan siger formanden for Kopenhagen Fur, Erik Ugilt Hansen, mens vi sidder i de lyse sofaer i den ene ende af lokalet.
Herfra kan vi se hen på selve undervisningslokalet med de høje glasborde, hvor studerende på Tsinghua Universitet får lov til at boltre sig med danske minkpelse.
Det dansk-kinesiske samarbejde er det første af sin art i Kina, og det er sponsoreret af Kopenhagen Fur. Placeringen er helt i top. Det ligger i et af Kinas allerbedste universiteter Tsinghua i Beijing, hvor 30.000 unge studerende hvert år kæmper om Kunst og Design Akademiets 200 pladser. Så det er kun de bedste, der slipper ind.
Det dansk-kinesiske center er kun lidt over et år gammelt, og to gange om året tilbydes et seks ugers kursus til 25 unge tekstildesignere. Her bliver de undervist af både danske og kinesiske lærere og bliver indviet i pelsens muligheder.
Modeshow og legater
Fødevareminister Eva Kjer Hansen fik en smagsprøve på, hvad de unge kinesiske designere kan præsentere, når de får gratis minkpels stillet til rådighed. Hun overværede et imponerende modeshow med pelsdesign fra 30 unge kinesere fra universitetet. Flere af pelsene havde et internationalt islæt, siger Torben Nielsen, direktør for Kopenhagen Fur.
Pelsene havde dog også rødder tilbage i den kinesiske kultur, for man kan altid se, hvor en pels kommer fra, siger han. Kineserne er ved at finde deres egen identitet igen efter at have været igennem to revolutioner, der vendte op og ned på det hele. Den første var kulturrevolutionen i 1966-1976 og derefter den økonomiske reformpolitik, der startede i 1978.
Modeshowet var optakten til Eva Kjer Hansens besøg på pelscentret, hvor hun uddelte studielegater til fire studerende. Legaterne indebærer et års studier på Tsinghua og ikke mindst en studietur til Danmark til Kopenhagen Furs kreative center i København.
Uddannelse af salgspersonale
Ellers står lokalerne ikke tomme hen. De er populære i hele akademiet, og så bliver de også brugt til at uddanne de mange salgsassistenter, der står i butikkerne og sælger pelse af dansk mink over hele Kina.
I et land, hvor det er utroligt svært at fastholde dygtigt personale, har Kopenhagen Fur grebet sagen anderledes an og lokker med videreuddannelse. De 800 salgsassistenter får tilbudt et todages kursus hvert år, og når de har gennemført tre kurser, får de tilbudt en uges kursus på pelscenteret. Det er noget, der trækker.
- Alle vil gerne have et bevis fra Tsinghua Universitet, siger Torben Nielsen.
Så når man besøger pelsbutikker i Kina, er der en god forklaring på, hvorfor personalet kan alle de danske pelsskinds fortrin udenad.