Abonnementsartikel

Udvekslingsrejsende opfordrer andre til at tage af sted uden at bekymre sig om sprogkundskaberne

- Landbruget og landmændene er mere vellidte, end vi kender det her hjemmefra. Det var tydeligt, når vi kom ind på barer og andre steder.

Sådan lyder en af de erfaringer, Jesper Gade Christensen, Vrå, havde med hjem fra sin udvekslingstur til USA i 2007.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Jeg tog af sted for at se en anden del af verden og få nogle oplevelser. Og det var en enorm oplevelse. Det var en helt anden kultur og mentalitet, og der var store forhold, fortæller Jesper Gade Christensen.

- Jeg kan i hvert fald kun opfordre andre til at tage af sted. Sproget behøver de ikke bekymre sig om. Værterne er vant til, at der skal bruges tegnsprog i starten, og det kommer helt af sig selv at kunne snakke engelsk.

På en mindre plantegård

Jesper Gade Christensen var på en plantegård på 3.000 hektar i Minnesota.

- Det var en af de mindre landbrug i området, men alt var stort. Ikke mindst maskinerne, og der blev brugt GPS overalt. Blandt andet var det imponerede, da vi skulle dræne. Vi rullede først halvanden til to kilometer drænledning ud, og så kørte det eller bare efter GPS.

- Vi dyrkede soyabønner, majs til bioethanol og sukkerroer til sukkeroeproduktion. Sukkerroerne blev betegnet som ”det hvide guld”, men generelt så det ud til at gå godt økonomisk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Færre restriktioner

De mildere vinde, der blæste om det amerikanske landbrug kunne også ses af de færre restriktioner, landbruget var underlagt.

På miljøområdet var det langt friere regler, men jeg syntes ikke, det var så positivt, når de sprøjtede markerne, fortæller Jesper Gade Christensen.

Udvekslingsrejsen blev gennemført efter, at han var blevet faglært landmand fra Lundbæk Landbrugsskole i Nibe.

- Turen har vel kostet mig flyrejsen. Det vi tjente derovre, brugte vi også, for vi sluttede af med en rundtur i staterne.

Jesper Gade Christensen fortsætter om et års tid på Modul 3-uddannelsen. I mellemtiden er han på en kvæggård – under danske størrelsesforhold.