Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Græs er det nye sorte som klimaværktøj
Græs kan reducere udvaskningen af kvælstof og reducere CO2-udledningen. Sådan lyder anbefalingen fra Ekspertudvalget for kaskadeudnyttelse, skriver Ministeriet for Grøn Trepart i en pressemeddelelse.
I en pressemeddelelse skriver Ministeriet for Grøn Trepart, at samfundet og landbruget i fremtiden skal udnytte alle potentialerne i græs. Det er Ekspertudvalget for kaskadeudnyttelses klare anbefaling.
Ekspertudvalget peger på, at de afgrøder, der dyrkes på markerne, kan bruges mere klimavenligt. Det kan konkret ske ved, at Danmark satser mere på græs, kløver og andre grønne afgrøder, der bliver dyrket i Danmark.
Alle mulighederne ved græs skal udnyttes for at få mest værdi ud af det kulstof i biomassen, der forlader marken - det bliver også kaldt kaskadeudnyttelse, lyder anbefalingerne.
Ekspertudvalgets anbefalinger lyder:
Græs og andre grønne planter skal fylde meget mere på de marker, der skader vandmiljøet mest.
Mere græs reducerer udvaskningen af kvælstof, binder kvælstof i jorden og reducerer CO2-udledningen.
Sats på bioraffinering, så græs bliver gjort til en god forretning. Ved bioraffinering skabes der nye grønne proteiner, som kan erstatte importeret soja.
Græs til fødevarer
På længere sigt kan man bruge metoden til at levere proteiner til fødevarer som erstatning for animalske proteiner.
De græsrester, der er til overs efter bioraffineringsprocessen, kan man bruge til at lave byggematerialer, energi i biogasanlæg og biokul.
- Der er virkelig mange potentialer ved græs - både når det gælder fødevareproduktion, byggematerialer og energi i biogasanlæg. Det skal vi fokusere meget mere på, for det kan blive til en rigtig god forretning, hvis vi blandt andet bruger græs til at skabe nye, grønne proteiner, der kan erstatte importeret soja. Det er vigtigt for, at vi kan udvikle fremtidens fødevareproduktion, siger Jeppe Bruus, minister for Grøn Trepart.
Ministeren giver ekspertudvalgets anbefalinger videre til Vækstteamet, der skal komme med input til regeringens vækstplan for fremtidens landbrug, fødevarer og biosolutions.
Arbejdet med vækstplanen skal i gang 1. januar 2026.