Lyt til artiklen:

Bygholm inviterer til markdag på egen jord

00:00
Hastighed: ???x
02:05

Landmænd, rådgivere og alle med interesse for moderne planteavl og landbrugsteknologi er målgruppen, når Bygholm Landbrugsskole den 19. juni inviterer til faglig markdag med fokus på præcisionslandbrug, dyrkningsmetoder og ny teknologi.

Markdagen holdes på skolens egne marker, hvor deltagerne får mulighed for at komme helt tæt på konkrete dyrkningsforsøg, robotteknologi og dataanvendelse i planteavlen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I forbindelse med at Bygholm igen driver sine egne 170 hektar jord, deler driftsleder Laust Madsen og underviser/projektmedarbejder Sune Helms ud af de erfaringer, som skolen allerede har gjort i løbet af den første dyrkningssæson.

- Det har været en spændende udfordring at afprøve nye teknologier og metoder i praksis. Vi er taknemmelige for den store opbakning og støtte, vi har fået fra samarbejdspartnere og virksomheder, siger Laust Madsen.

Bygholm tager jordbruget hjem

Se også:

Bygholm tager jordbruget hjem

De fleste marker er inddelt i to dyrkningsprincipper; én med traditionel pløjning samt såning med Kuhn-udstyr og én med minimal jordbearbejdning med såning af Claydon-systemet.

Alt styres via John Deere's GPS-system med gradueret tildeling af både såsæd og gødning. Hele dyrkningsforløbet logges, så data kan analyseres helt ned i detaljen.

- Vores ambition er, at vi på sigt kan anvende droneteknologi til ukrudtsregistrering og spotsprøjtning, så vi kan reducere brugen af planteværn, fortæller Sune Helms, der også står bag skolens stribedyrkningsprojekt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Stribedyrkningsprojektet har eksisteret siden 2022 med støtte fra Region Midtjyllands Uddannelsespulje, hvor skolen har afprøvet forskellige afgrøder i konceptet stribedyrkning, og det er nogle af de erfaringer, vi prøver at bringe ud i større dele af markdriften. Der bliver også mulighed for at se skolens Farmdroid i funktion, hvor den i år passer roemarken.

Bygholm sender hele holdet til Græsland

Se også:

Bygholm sender hele holdet til Græsland

På markdagen deltager en række samarbejdspartnere, herunder foderstof- og frøfirmaer, rådgivere og maskinleverandører.

Efter en omgang grillpølser og kartoffelsalat starter en tur i marken med syv stationer, hvor de enkelte firmaer holder korte faglige oplæg på cirka ti minutter.