Lyt til artiklen:

Spiras: Landbrug og kloakudslip spiller efter forskellige regler

00:00
Hastighed: ???x
02:15

Kloakudslip skal behandles med samme alvor som miljøuheld i landbruget. Det mener Karen Daugaard-Hansen, næstformand i Spiras, efter et spildevandsudslip i Kolding søndag. Det skriver Spiras i en pressemeddelelse.

- I landbruget har vi lært, at enhver fejl får konsekvenser. Hvis en gyllevogn vælter, eller gødning tabes ved et uheld, går det stærkt: Miljøvagt, kontrol - og af og til også en politianmeldelse. Derfor undrer det os, at udslippet ved Idyl i udkanten af Kolding, hvor urenset spildevand i weekenden løb ud i vandløb og videre mod fjorden ikke blev mødt med samme alvor. Det siger Karen Daugaard-Hansen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udslippet blev konstateret søndag, og mandag meddelte Kolding Kommune, at man frarådede badning ved Rebæk Strand. Udslippet af urenset spildevand løb ud i Goldbæk og videre til Skartved Bæk.

L&F efter kæmpe spildevandsudslip: Regeringen må ind i kampen

Se også:

L&F efter kæmpe spildevandsudslip: Regeringen må ind i kampen

I begge vandløb konstaterede kommunen døde fisk og smådyr samt bakteriebelægning på bunden, og en synlig påvirkning på en 1,7 kilometer lang strækning.

- Det her handler ikke kun om landbrugets frustration. Det handler om miljøet og om borgernes tryghed. Hvorfor reageres der langsomt, når forureningen kommer fra kloaknettet og ikke fra en landmand. Vi ønsker ikke, at nogen - hverken landbrug eller forsyningsselskaber - forurener vores vandløb. Men vi kræver ens regler og ens ansvar. Miljøet og badegæsterne fortjener bedre end langsom handling og skæve prioriteringer, siger Karen Daugaard-Hansen.

Hun får opbakning fra formanden for Natur, Miljø og Klimaudvalget i Kolding Kommune, Jørn Chemnitz (SF).

- Uheld og ulykker skal stoppes og følges op på så hurtigt som muligt. Borgere og vandmiljøet skal beskyttes både mod menneskelige, tekniske - og som her en prop af skumvaskeklude, vatpinde, vådservietter og andre ting, som folk smider i toilettet i stedet for i skraldespanden. BlueKolding har siden oktober kørt kampagnen "Du tror det er løgn" om at undgå affald i kloakker. Det ser ikke ud til, at alle har set budskabet, konstaterer Jørn Chemnitz, om udslippet, der skyldtes en prop af af klude, vådservietter og andet affald.