Lyt til artiklen:

Teknologisk "kinderæg" gør naturgenopretning mere effektiv

00:00
Hastighed: ???x
02:30

Med den grønne trepartsaftale er det besluttet, at 140.000 hektar lavbundsjord skal udtages. Det udgør en historisk mulighed for at kombinere naturgenopretning, klimahandling og lokal erhvervsudvikling, men det kræver nytænkning og teknologi.

Projektet Høsttek har udviklet en prototype på en specialdesignet maskinbærer, der effektivt kan høste biomasse på vandmættede, tidligere opdyrkede lavbundsjorde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Denne teknologi gør det muligt at fjerne store mængder næringsrig biomasse, som ellers forhindrer genetableringen af artsrig engnatur. Det gør ikke bare naturgenopretning mere effektiv - det åbner også nye muligheder for anvendelse af den høstede biomasse i bioøkonomien, skriver Food & Bio Cluster Denmark i en pressemeddelelse.

Arla-landmænd får eksperthjælp til at udtage lavbundsjord i nyt samarbejde

Se også:

Arla-landmænd får eksperthjælp til at udtage lavbundsjord i nyt samarbejde

Teknologisk 'kinderæg' - tre gevinster på én gang

Høst og fjernelse af biomasse fra lavbundsjorder giver markante gevinster på tre centrale samfundsområder:

  • Natur og biodiversitet: Når næringsstofferne fjernes, får den oprindelige engflora mulighed for at vende tilbage. Over tid skabes der nye levesteder for truede arter.
  • Vandmiljø: Udvaskningen af kvælstof og fosfor reduceres markant, hvilket bidrager til renere vandmiljøer.
  • Klima og ressourcer: Biomassen kan bruges i biogasproduktion og på længere sigt som råmateriale til biobaserede produkter som byggematerialer, lim og proteiner. Det erstatter fossile ressourcer og skaber grønne værdikæder.

Organisering og politisk rammesætning

Teknologien fra Høsttek viser, at lavbundsjorder ikke blot er et naturgenopretningsprojekt - det er en mulighed for at udvikle fremtidens grønne erhverv.

Men realiseringen kræver organisering blandt lodsejere, etablering af logistik- og værdikæder samt politisk vilje og økonomiske incitamenter.

- Lavbundsjorderne er et af de få områder, hvor vi straks kan opnå markante klimaeffekter og samtidig skabe nye, grønne erhverv. Men det kræver, at vi får sat gang i en værdikæde for høst, logistik og anvendelse af biomassen, siger Knud Tybirk, Senior Innovation Manager i Food & Bio Cluster Denmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han understreger, at innovation og erhvervsudvikling skal gå hånd i hånd med natur- og klimamålene, hvis den grønne trepartsaftale for alvor skal skabe samfundsværdi.

L&F kritiserer grønt råd for at overbyde klimaindsatsen på spinkelt grundlag

Se også:

L&F kritiserer grønt råd for at overbyde klimaindsatsen på spinkelt grundlag

Fremtidens grønne erhverv begynder i engen

Den nye teknologi viser, at vejen til grøn omstilling også går gennem vores vådområder og enge. Med målrettet høst kan Danmark både reducere drivhusgasser, forbedre naturens tilstand og beskytte vandmiljøet samtidig med, at der åbnes for nye erhvervsmuligheder i landdistrikterne.

Ved en politisk høring på Christiansborg den 11. juni samles fagfolk, politikere og aktører fra erhverv og miljø for at drøfte realisering af samfundsgevinsterne ved høst på lavbundsjorder og i forhold til Grøn Trepart.

Her præsenteres også projektet Høsttek og information om den udviklede teknologi til høst på vandmættede jorder.

23 lokale treparter får opgaven med  udtagning af 140.000 hektar lavbund

Se også:

23 lokale treparter får opgaven med udtagning af 140.000 hektar lavbund