Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
For eleverne på Havredal er Græsland sukkertøj for øjnene
Værtsgården Elmegaarden ligger i cykelafstand fra Havredal, så eleverne har tradition for at deltage på dagen og få en på opleveren med de store maskiner i aktion i græsset.
Men som noget nyt har Havredal i år egen stand, hvor både ledelse, lærer og elever er repræsenteret for at gøre opmærksom på mulighederne for unge med udfordringer for at få en praktisk og brugbar uddannelse på vejen mod selvstændighed og fastansættelse.
Ud over standen stiller Havredal med op til 20 elever, som har meldt sig klar til at hjælpe med praktiske opgaver både før og efter selve udstillerdagen.
Havredal Praktiske Uddannelser er sted for unge med særlige udfordringer. Eleverne på de forskellige uddannelseslinjer på skolen bliver uddannet efter mesterlæreprincippet, hvor de i første omgang får undervisning af faglærer, og senere er det gamle elever, der lærer nye elever op, fortæller Thomas Fruergaard, driftsleder på markholdet på Havredal.
- Vi praktiserer ikke klasselokale-teori, men ved af erfaring, at vores elever bedst lærer med hænderne. Dette gælder også til prøver og eksamener, som foregår i stalden eller på værkstedet, fortæller Thomas Fruergaard.
Samlet går 52 elever og dertil seks eksterne elever på Havredal.

Rent sukkertøj for øjnene
Driftslederen og faglæreren glæder sig sammen med eleverne til at deltage på dagen.
- For vores elever er Græsland rent sukkertøj for øjnene. Det er især de store maskiner, der trækker. Det er sådan nogle maskiner, de alle drømmer om, at komme til at køre en dag, fortæller han.
Græsland er en dag, hvor alle besøgende får indtryk og oplevelser, men især de unge fra Havredal får indtryk, som de bearbejder i dagene efter.
- De får en masse indtryk og suger til sig sådan en dag. Alle de indtryk bruger vi de efterfølgende dage til at tale om, hvad de har set og bruger i vores undervisning, siger han.

Ros til Elmegaarden
Havredal har et tæt samarbejde med Lars og Trine Kristensen, fra Elmegaarden.
- Elmegaarden fortjener masser af ros. De tager sig virkelig godt af vores unge, som de har haft flere af i praktik. Det kræver overskud, vilje og tid for både ejerne og alle medarbejderne på Elmegaarden at påtage sig sådan en opgave. Det er ikke alle vores elever, som har lige meget forståelse for deres egne begrænsninger og evner, men det rummer Elmegaarden på fineste vis, fortæller Thomas Fruergaard.
- Vi har lige nu to elever i praktik. En elev i marken og en elev i kvægstalden. En tredje elev er netop blevet færdig som praktikant i kalvestalden, fortæller han.
- Det er i praktikerne, vi virkelig ser, hvad eleverne har lært. Der bliver lavet en grundig vurdering, sammen med praktikværten, om hvad der er gået godt og knap så godt under forløbet. Alt sammen for at dygtiggøre og hjælpe til at få den bedste mulige udgave af eleven, fortæller underviseren.
I følge Havredal er der ofte fordomme om, hvilke arbejdsgivere og bedrifter, der siger ja til elever fra Havredal.
- Mange har en forventning om, at de mindre bedrifter har mere overskud og tid til elever med særlige udfordringer. Men det glæder ikke for en stor bedrift som Elmegaarden. Ikke fordi de ikke har travlt, men fordi det er en opgave, de tager på sig, siger driftslederen af markholdet.