Lyt til artiklen:

Danske landmænd slipper for meningsløs pløjning i to år

00:00
Hastighed: ???x
01:57

De næste to år kan danske landmænd slippe for at være tvunget til skulle at pløje en brakmark op for efterfølgende at lægge den brak igen.

Det var der ellers udsigt til, efter EU har afskaffet kravet om, at fire procent af landbrugsjorden skal ligge brak, men Danmark har som det eneste land i EU erstattet EU-kravet med et tilsvarende nationalt krav. Det betyder det, at der er opstået den situation, at landmænd er nødt til at pløje de gamle EU-brakmarker op og straks derefter lægge dem brak under den nye danske ordning.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Men nu er der godt nyt, så landmændene kan slippe for molboarbejdet. Ifølge Jyllands-Posten har EU-Kommissionen offentliggjort en større pakke med regelforenklinger og ændringer. I den pakke ligger en regelændring, som betyder, at landmændene som minimum slipper for at skulle udføre molboarbejdet på græsmarkerne de næste to år.

Landmænd tvinges til at pløje brakmarker op - og lægge dem brak igen

Se også:

Landmænd tvinges til at pløje brakmarker op - og lægge dem brak igen

- Det er meget positivt, at EU-Kommissionen har fokus på forenklinger. Det kan vi kun hilse velkommen. I de konkrete forslag er der dog kun tale om mindre justeringer af reglerne, og i realiteten vil det sandsynligvis kun være noget der kan mærkes i begrænset omfang ude hos landmændene, siger EU-politisk chef i Landbrug & Fødevarer, Niels Lindberg Madsen, til i en skriftlig udtalelse til Maskinbladet.

Jyllands-Posten skriver, at regelforenklingerne betyder, at de enkelte medlemslande kan beslutte, at en mark først skal defineres som "permanent græs", når der har været græs på marken i syv år. Hidtil har grænsen været fem år. Det betyder, at udfordringerne med unødvendig pløjning i hvert fald kan sættes på pause i to år. Til den tid håber Niels Lindberg Madsen, at der er fundet en løsning på Danmarks nationale brakkrav.

Ny forskning: Mindre jordarbejde - sundere jord

Se også:

Ny forskning: Mindre jordarbejde - sundere jord

Han påpeger desuden, at Landbrug & Fødevarer vil gå i dialog med minister og embedsværk om implementeringen af forenklingspakken i Danmark.

- Så kan alle detaljer blive grundigt vendt, og vi kan sikre, at der bliver skabt reelle forenklinger for de danske landmænd.