Lyt til artiklen:

Farvel til kul og gamle catte: Stor modernisering hos Dankalk

00:00
Hastighed: ???x
04:11

Klimaforandringerne presser virksomheder verden over til at gentænke deres arbejdsgange, og det samme er tilfældet ved Aggersund, hvor kalkproducenten Dankalk har sit hovedkvarter.

Her er man nemlig gået i gang med forberedelserne til at skifte fabrikkens hovedvarmekilde ud. En omfattende men også bydende nødvendig proces.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

I dag foregår produktionen af det kridhvide materiale nemlig ved hjælp af kul.

- Det er ikke så moderne. Så der er et arbejde i gang i forhold til at få skiftet det ud, fortæller Lars Christensen, der er fabrikschef hos Dankalk.

rich-media-2
Dankalks hovedkvarter er placeret ved Aggersund. Foto: Tim Søgaard.

Fordi kalkproduktionen kræver temmelig høje temperaturer, er der begrænsede muligheder for Dankalk i forhold til at finde en alternativ varmekilde. Derfor er valget faldet på natur- og biogas.

- Det udleder naturligvis stadig CO2, men det er væsentligt mindre end kul. Derudover er der den fordel, at vi allerede har infrastrukturen på plads, fordi vi tidligere har benyttet os af gas på fabrikken, fortæller Lars Christensen.

Han understreger, at omlægningen til gas ikke er en langsigtet løsning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er klart, at vi ikke skal køre på gas i 40 år, og der er heldigvis mange spændende, nye ting på vej med hensyn til de kommende Power2X-anlæg. Men infrastrukturen er ikke oppe at køre endnu, og den kan vi ikke vente på. Derfor går vi over til gas nu, siger fabrikschefen.

Dankalk har fundet de leverandører, de skal bruge i forhold til omlægningen. Næste skridt er finde plads til det nye inventar inde på fabrikken.

- Vi kan ikke frakoble kulfyret, før vi har det nye oppe at køre. Det betyder naturligvis, at vi ikke bare kan anvende den plads, som kulfyret optager i dag - vi skal finde plads et andet sted. Det er for tidligt at sige, hvilken løsning vi går med, og der ligger stadig en del arbejde i det, men i løbet af 2026 planlægger vi at gennemføre udskiftningen og slukke for kulfyret, siger Lars Christensen.

Nye scrapere på vej

Også på maskinfronten er der store forandringer på vej.

To af kalkproducentens allermest loyale væbnere - de to 34 år gamle og 85 tons tunge Caterpillar scrapere af modellen 657E står nemlig foran en snarlig pension.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kun få tilbage i Europa: De 34 år gamle Cat-scrapere er sæsonarbejdere hos Dankalk

Se også:

Kun få tilbage i Europa: De 34 år gamle Cat-scrapere er sæsonarbejdere hos Dankalk

Selvom veteranerne fortsat kører ufortrødent rundt i kalkbruddet ved Aggersund, bliver det sværere og sværere at skaffe reservedele til dem. Nogle gange skal de flyves ind fra USA, og ventetiden kan være lang. Et nedbrud midt i sæsonen kan derfor være temmelig problematisk, og det er en risiko, der skal minimeres med nyt materiel.

Til næste år får man derfor leveret to nye Cat-scrapere, der skal tage over. Maskinerne bliver lidt mindre end de to 657E'ere, men fabrikschefen regner med, at de nye maskiner kan opretholde produktionsniveauet fra forgængerne på trods af deres lavere vægtklasse.

rich-media-6
Dankalks tre scrapere i kalkbruddet ved Aggersund. De to gamle Caterpillar 657E'ere til højre i billedet skiftes ud næste år. Foto: Tim Søgaard.

- Det er ret dyrt grej, så vi starter med at udskifte dem én til én, og så må vi evaluere. Jeg forventer, at de nye modeller kommer med lidt effektiviseringer i forhold til kalkopsamlingen, hvilket forhåbentlig kan gøre op for, at maskinerne ikke er helt lige så store, siger Lars Christensen.

Ny administrationsbygning

Og det er ikke kun maskinførerne, der får nyt kontor i den kommende tid. Dankalk er nemlig også i færd med at bygge en ny administrationsbygning på matriklen i Aggersund. Indtil nu har medarbejderne haft kontor i skurvogne.

- Det har trængt i mange år, så nu får vi en god solid bygning at sidde i. Det glæder vi os meget til, fortæller Lars Christensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Arbejdet på den nye administrationsbygning gik i gang i efteråret og forventes færdigbygget efter sommerferien.

Nødvendige investeringer

Det er store investeringer, der er lagt i kakkelovnen til hos Dankalk, men hvis man spørger Lars Christensen, så er de også nødvendige for, at producenten kan følge med tiden og forblive konkurrencedygtige.

rich-media-8
De 34 år gamle Cat-scrapere kører på sidste sæson. Foto: Tim Søgaard.

- Vi har generelt et stort fokus på at reducere vores energiforbrug. Det er noget, der bliver efterspurgt mere og mere, og i mange henseender er der også penge at hente for os, siger han.

I 2018 begyndte man hos Dankalk at udnytte overskudsvarmen fra kalkproduktionen til at lave fjernvarme til Løgstør by og dækker i dag 25 procent af byens fjernvarmebehov. Fjernvarmeproduktionen er en sidegevinst af den almindelige hverdagsproduktion og foregår, når man tørrer kalk på fabrikken.