Lyt til artiklen:

Tørken påvirker allerede flere afgrøder

00:00
Hastighed: ???x
01:21

Den seneste uge er det gennemsnitlige tørkeindekset hos DMI steget fra 7,1 til 8,3, og instituttet har allerede varslet om risiko for tørke dette forår.

- Vi ser allerede tørkepåvirkninger af afgrøderne. Kløverblade, der krøller sammen, og tørkepletter i de blomstrende rapsmarker, siger Annette Vibeke Vestergaard, der er faglig ekspert i Foreningen for Reduceret Jordbearbejdning i Danmark (FRDK) i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hun påpeger, at vejr-ekstremer ser ud til at blive et vilkår fremover, og det derfor er vigtigt at klimasikre sin jord. Her er pløjefri dyrkning et godt redskab til at bevare så meget vand i jorden som muligt.

rich-media-2
Her ses den såkaldte stråhat-effekt tydeligt i en mark med samdyrkning af havre og ærter, som er sået direkte i halmen, som danner et beskyttende lag mod solens stråler og dermed udtørring. Foto: FRDK

- Når jorden bearbejdes og vendes rundt, fordamper vandet hurtigt. Både fordi den iltes, men også fordi den bliver sort og dermed hurtigere bliver varm. Ved at undlade at rode i jorden, bevarer man fugten i jorden. Både fordi den ikke luftes og vendes, men også fordi, man bevarer plante- og stubrester i overfladen. Det danner et beskyttende lag mod solen, oplyser foreningen.

DMI: Ser vi ind i samme tørke som i 2018?

Se også:

DMI: Ser vi ind i samme tørke som i 2018?

Annette Vibeke Vestergaard kalder det stråhat-effekten og fremhæver, at planteresterne i overfladen også hjælper med at holde på jordpartiklerne i let jord, når det blæser, så man undgår sandflugt.