Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Topigs avlsmål giver flere levende smågrise og mere robuste årssøer
2.290 færre døde smågrise årligt med TN70. Det resulterer i, at du som producent med en besætning på 1.000 søer kan sælge 177 flere grise ved 30 kg sammenlignet med det danske landsgennemsnit. Det er konklusionen i en ny sammenligning foretaget af Topigs Norsvin Danmark.
"Får de grise nok?" Det er et af de spørgsmål, som oftest bliver stillet, når snakken falder på TN70-soen. Derfor har Topigs Norsvin Danmark sat sig for at undersøge denne påstand med data fra besætninger, som anvender TN70, skriver Topigs Norsvin Danmark i en pressemeddelelse.
Undersøgelsen sammenligner resultater fra danske besætninger med TN70-søer med det nationale gennemsnit, som Seges udgiver én gang om året.
Selvom TN70 i gennemsnit får færre totalfødte grise, ender man som producent med flere solgte grise. Det skyldes lavere dødelighed fra fødsel til salg ved 30 kg, skriver avlsselskabet.
- Det bekræfter, at vi har fat i de rigtige avlsmål. Det handler ikke kun om, hvor mange grise der bliver født - men hvor mange der overlever. Og her er bidrager TN70 markant til øget overlevelse, siger Karl Johan Møller Klit, administrerende direktør i Topigs Norsvin Danmark.

Data med solidt grundlag
Datagrundlaget for TN70-undersøgelsen omfatter over 12.000 søer. For at indgå i analysen skal besætningen udelukkende bestå af TN70-søer og levere adgang til produktionsdata.
Besætningerne leverer data hvert kvartal, og derfor kan man følge udviklingen over tid. Data er repræsentativt for et landsgennemsnit, da det er et bredt udsnit af besætninger som indgår i undersøgelsen.
TN70's styrke ligger i overlevelse og robusthed. I praksis betyder det færre dødfødte, lavere pattegrisedødelighed og dermed flere solgte grise. Samlet set dør der 2.290 færre smågrise årligt i en besætning med TN70 sammenlignet med landsgennemsnittet, skriver Topigs Norsvin Danmark.
- Vi oplever, at vores kunder har en mere stabil produktion med TN70 - og at grisene kræver mindre håndtering og medicinsk behandling. Det gør en forskel både i hverdagen og på bundlinjen, tilføjer Karl Johan Møller Klit.
Bedre kvalitet ved fravænning
Et af de markante resultater i undersøgelsen handler om fravænningsvægten. TN70-grise vejer i gennemsnit 600 gram mere ved fravænning end det danske gennemsnit.
Ifølge tallene i undersøgelsen vejer en gris med Topigs Norsvin-genetik 6,9 kg ved fravænning, mens landsgennemsnittet ligger på 6,3 kg.
Ifølge administrerende direktør Karl Johan Møller Klit skyldes forskellen i høj grad flere patter og høj mælkeydelse ved TN70.
- Vi har en høj andel fravænnede grise ved egen mor, hvilket betyder, at grisene flyttes mindre. Det giver mere robuste dyr - og et tydeligt løft i fravænningsvægten, fortæller han.
En gevinst for soholdet
Fordelene ved TN70-genetikken stopper ikke ved smågrisene. Også i soholdet er der gevinster at hente. Det lavere behov for ammesøer betyder færre diegivningsdage og dermed en mere stabil reproduktion med en højere faringsprocent - 90,7 procent sammenlignet med landsgennemsnittets 87,5 procent.
Men den mest markante forskel ses i dødeligheden blandt årssøer, hvor TN70 ligger nede på 5,3 procent, mens landsgennemsnittet er 16,5 procent.
- Her ser vi tydeligt den genetiske robusthed slå igennem. Færre døde søer betyder både bedre velfærd og økonomi, lyder det afslutningsvis fra Karl Johan Møller Klit.
Undersøgelsen baserer sig på tal for landsgennemsnittet for 2023 og de nyeste tal fra Topigs Norsvin Danmark.
Resultaterne for landsgennemsnittet for 2024 forventes at komme i løbet af juni måned.