Lyt til artiklen:

Fjordland: Naturpleje skal give mening både for økonomien og biodiversiteten

00:00
Hastighed: ???x
03:28

Naturforvaltning handler ikke kun om at fremme blomster, bier og biodiversitet - det handler også om at skabe balancerede løsninger, hvor både natur og økonomi trives.

Med den rette tilgang kan arbejdet med naturforvaltning blive både meningsfuldt, økonomisk bæredygtigt og utroligt givende, fortæller naturrådgiver hos Fjordland.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Naturrådgiver Pia Boe Bak har arbejdet med naturforvaltning i mere end et årti og kender både landskabet, lovgivningen og mulighederne for at få succes. Hun peger på, at gode naturprojekter ofte blomstrer, når der er styr på både den faglige indsats og de økonomiske rammer, skriver Fjordland i en pressemeddelelse.

- Jeg har set mange projekter lykkes fantastisk - især når lodsejere og rådgivere har sat sig ind i de muligheder, der findes for at få støtte og hjælp til naturplejen, fortæller Pia Boe Bak.

- Der ligger en stor frihed og glæde i at kunne forvalte naturen, så den udvikler sig rigt og varieret - samtidig med at økonomien hænger sammen, siger hun.

Pia har tidligere arbejdet som kontrollant ved Landbrugsstyrelsen og som underviser på Morsø Landbrugsskole. Hun kender derfor både de praktiske og teoretiske sider af naturpleje og driver selv naturforvaltning med egne dyr.

Find vej gennem tilskudsjunglen

Mange lodsejere oplever, at tilskudsmulighederne kan virke uoverskuelige. Men med den rette vejledning kan man finde løsninger, der både passer til området og giver god mening økonomisk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et centralt valg handler for eksempel om at søge naturplejetilskud med eller uden grundbetaling.

- Ofte kan det faktisk være mest fordelagtigt at søge til hele arealet som rent plejeareal til 2.600 koner pr. hektar frem for at kombinere det med grundbetaling, fortæller Pia Boe Bak.

- Men det afhænger altid af de konkrete forhold. Når vi finder den rigtige løsning, åbner der sig mange spændende muligheder for lodsejeren, siger hun.

Det rigtige valg af tilskud afhænger af mange ting: Hvilke arter der findes, arealets karakter, hvilke dyr, der bruges - og ikke mindst lodsejerens egne mål for biodiversiteten.

Afgræsning med omtanke

Når tilskuddene er på plads, er næste skridt at tilrettelægge en afgræsning, der virkelig skaber liv.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Afgræsning kan være et fantastisk redskab til at fremme biodiversiteten, men det er vigtigt at tænke sig om. Ekstensiv helårsgræsning eller lang sæson med lavt dyretryk kan virkelig gøre en forskel for naturens variation - samtidig med at man sparer på både foder, stald og drift, fortæller Pia Boe Bak.

Store, sammenhængende arealer giver ikke kun bedre betingelser for naturen - de gør også driften lettere og mere økonomisk bæredygtig. Mindre hegn, færre maskiner og lavere arbejdskraftbehov er bare nogle af fordelene.

- Hvis man tænker, at man dyrker blomster frem for bøffer, kan man med relativt få dyr forvalte store arealer og samtidig få økonomien til at hænge rigtig fornuftigt sammen gennem de rigtige tilskud, siger Pia Boe Bak.

Naturforvaltning der giver mening

Hos Fjordland handler rådgivningen om at finde de løsninger, hvor natur og økonomi følges ad - og hvor arbejdet med naturen bliver en stor kilde til glæde og stolthed.

- Naturforvaltning er noget af det mest givende, man kan beskæftige sig med, fortæller Pia Boe Bak og afslutter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når man ser områder blomstre op med liv, fuglesang og sommerfugle, og samtidig ved, at det også kan fungere økonomisk - så ved man, at det hele er arbejdet værd, siger naturrådgiveren.