Hos mælkeproducent Peder Kristensen udenfor Herning, har man fået fokus på køernes komfort, efter en dyrlæge påstod at køernes liggeadfærd var medvirkende til den forringede reproduktion.

- Vi havde et større og større problem med reproduktionen, og da vi søgte hjælp til det var svaret, at køerne ikke lå nok ned, hvilket påvirkede reproduktionen, siger Peder Kristensen og fortsætter:

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Vi skulle have fundet en løsning i de sengebåse, hvor vi havde madrasser, for det var her det var galt.

Hans 165 årskøer går i en helt traditionel stald med sengebåse, og malkestald, hvor køerne bliver malket to gange dagligt.

Ikke tilfreds med sand

Peder Kristensen byggede i 2011 til sin stald, så der blev et koafsnit mere. Dengang faldt valget på sand i sengene i det nye afsnit, for at teste om det eventuelt skulle være fremtiden i hele stalden. Det valg har han fortrudt i dag.

- Sand er så ekstremt hårdt ved gylleanlægget, og samtidig var det et irritationsmoment, at køernes yver var dækket af sand, når de kom i malkestalden, fortæller Peder Kristensen.

Derfor var det sikkert, at det ikke var en løsning med sand, han skulle have i resten af stalden da overvejelserne om nye senge kom frem.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Alle rådgav mig til sand, da det jo skulle være så godt, men det havde jeg ligesom prøvet, så det skulle det ikke være, forklarer Peder Kristensen og tilføjer:

- Så havde jeg snakket lidt med et par af de folk, der solgte fiberløsninger, blandt andet Højgaard, og det lød spændende.

- Peder Kristensen valgte i første omgang at leje vores mobilseparator, for at vurdere om Green Bedding ville fungere i hans stald. Det gav ham en tryghed at han kunne teste fiberen i sine nuværende sandsenge, og se at de fungerede, fortæller Tonny Højgaard, ejer og salgsdirektør, Højgaard Maskinfabrik.

Madrasserne skulle ud, inden fiberen kom ind

Hvis Tonny Højgaard skal være ærlig, så er det ikke nok for ham at sælge en gylleseparator, så kunden kan få billigere strøelse i stalden. Derfor har han udviklet konceptet Green Bedding.

Ideen bag Green Bedding er, at det er koens komfort, der er nøgleordet, hvilket betyder at der ikke kun er tale om en gylleseparator, men også en helt anden seng til køerne, hvor de kommer til at ligge i et dybt lag af fibre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det var den viden der kom sammen med de første to anlæg, der flyttede vores eget fokus fra en "plug'n'play" leverance, til en reel rådgivning ved investering i fiberanlæg, fortæller Tonny Højgaard og tilføjer:

- Hovedfokus var inde i stalden - landmanden skulle skifte fokus fra blot at erstatte sin nuværende strøelse og skabe en besparelse den vej - til at se introduktionen af Green Bedding som en ny måde at sikre komforten for køerne.

Den synlige besparelse er stadig indkøbet af strøelse, men derudover kommer fordelene for køerne, som gerne skulle få en synligt bedre liggeadfærd, med bedre sundhed til følge.

- Den konsekvente udmelding om at madrasserne skal ud før fiberen skal ind, vil naturligt møde modstand. Både fordi det tidsmæssigt er krævende at installere nye båse, men også fordi madrasserne ikke er helt nedslidte endnu, og sagtens kan bruges nogle flere år, fortæller Tonny Højgaard.

Køerne ligger pænt

En af de synlige effekter af de nye senge hos Peder Kristensen er, at køerne er begyndt at ligge pænt. Samtidig vurderer Peder Kristensen, at de også ligger mere ned, hvilket jo var formålet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Før lå mange af køerne på siden, og flere havde bagbenene liggende nede på spalterne, forklarer han og fortsætter:

- Det var også tydeligt før, at køerne brugte meget længere tid specielt på at rejse sig, men også når de skulle ned at ligge.

I de nye sengebåse med fiber i en dyb kumme ser man tydeligt, at køerne nærmest graver sig lidt ned, så de ligger bedre, og får den optimale støtte, og på den måde ser det ud til at køerne trives bedre i de nye senge.

Rådgivningen skal styrkes

- Vores udfordring med at lancere et totalkoncept er, at vi står alene med rådgivningen. Der er viden i rådgivningssystemet omkring brugen af fiber som dybstrøelse, og det er den viden vi rigtig gerne vil i samarbejde med, siger Tonny Højgaard.

Landbrugets rådgivere har rigtig mange års erfaring i staldhygiejne, kokomfort og generel besætningstrivsel ud fra de kendte sengebåssystemer, og samarbejdet skal ifølge Tonny Højgaard handle om, at rådgiverne får mere praktisk og teknisk viden om Green Bedding.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi ved at, man ved etablering af en dyb seng kan opnå de fordele, der bliver efterstræbt i de fleste besætninger, og vi ser frem til indgå i en dialog så tidligt som muligt, når der skal tages beslutning om valget mellem Green Bedding og madrasser, siger Tonny Højgaard.

Højgaard Maskinfabrik glæder sig til at fortælle den historie til kunderne på FarmerTech 2016.