På Bygholm er vi meget bevidste om opgaven i at sikre skolens elever praktikpladser og det fornødne kendskab til karrierevejene med en landbrugsuddannelse i bagagen.
Forældre og specielt praktikværter vil opleve et tættere og mere systematisk samarbejde med skolen gennem besøg på praktikstederne, brug af praktikmapper/logbøger og ved deltagelse i arrangementer på skolen. Som skole vil vi gerne lave flere samarbejdsprojekter med landmænd, og vi vil stille skarpt på, hvad der skal til for at flere landmænd vælger en dansk elev frem for udenlandsk arbejdskraft?
Ændring af Landbrugets Lederuddannelse
Fra februar 2016 træder den seneste ændring af Landbrugets Lederuddannelse i kraft. Det betyder, at Bygholm nu har to lederuddannelser på hylden. Fortsat en uddannelse som Produktionsleder, som varer 20 uger, og som noget nyt et 40 ugers forløb i forlængelse af uddannelsen til Produktionsleder, som munder ud i uddannelsen til Agrarøkonom. Det vil betyde, at en større andel af de unge, som vælger landbrugets Lederuddannelse fremover vil afslutte som Agrarøkonom. Dermed har unge landmænd fået det kompetenceløft, som parterne omkring uddannelsen og landbrugserhvervet har efterlyst.
Nye tiltag for unge med interesse for landbrug
Bygholm gør en ekstra indsats for de unge, som har en naturlig interesse for landbrug, og som ønsker at øge kendskabet til landbruget. Farmercamp og Dyrskuestyling blev en succes i 2015, så Bygholm gentager succesen i 2016.
Sammen med dig og andre med de samme interesser, vil vi til Farmer-camp nørde i emner inden for landbrug og blive endnu klogere på dyr, planter og maskiner. Ud over det faglige indhold vil du som ekstra bonus helt sikkert få opbygget et super netværk med andre unge, der akkurat som dig bare er bidt af landbruget.
Kurset gennemføres fra tirsdag den 2. august 2016 til fredag den 5. august 2016.
Styling af kødkvæg til dyrskue er kurset for alle, som elsker dyrskuer, hygge, sommer og ikke mindst kødkvæg, og det er underordnet, hvilken race man har arbejdet med, og hvor meget erfaring man har med dyrskuer. Alle er velkommen, og vi vil gøre alt for, at alle vil få udfordringer. Vi garanterer, at du vil komme hjem med endnu flere fif i rygsækken, så dyrene vil præstere deres bedste ved en bedømmelse til dyrskuet.
Kurset forløber med en overnatning fra fredag. 18. marts 2016 til lørdag d. 19. marts 2016.
Som noget nyt tilbyder vi i weekenden 30-31. januar, et lan-party for de elever, som tidligere har deltaget på et eller flere af disse kurser i 2015. Ved dette arrangement vil der blive spillet farmersimulator for fuld udblæsning.
1. hovedforløb to gange årligt
Den nye erhvervsskolereform har gjort, at uddannelsen til landmand er blevet mere fleksibel. På Bygholm har vi fra 2016 således valgt at udbyde 1. hovedforløb to gange om året - fra medio februar og fra primo september.
Tidligere er der kun udbudt 1. hovedforløb om foråret, men i den nye uddannelsesstruktur vil flere elever starte i praktik om sommeren, og det gør, at den første praktikperiode enten vil blive kort eller meget lang. Med dette nye tiltag er skoleforløbene mere fleksible, så både eleven og lærermesteren får flere muligheder, idet landmanden kan sende sine elever på skole i flere omgange.
Klovbeskæringskursus på 2. hovedforløb og Produktionslederholdet
Bygholm Landbrugsskole har indgået et samarbejde med dyrlæge og klovekspert, Nynne Capion. Nynne lejer lokaler og faciliteter på Bygholm Landbrugsskole, hvor hun afholder kurser for etablerede og nye klovbeskærere. I den forbindelse har Bygholm tilbudt et kursus for de elever på 2. Hovedforløb, som har valgt kvæg som speciale. Eleverne bliver klædt på til at kunne lægge en forbinding eller sætte en sko på en halt ko. Kurset foregår i øvelseslokaler i værkstedet, hvor eleverne øver sig på koben fra slagteriet. De afskårne ben repræsenterer mange eksempler, som kan bruges konstruktivt i undervisningen.
I det tilstødende teorilokale holder Nynne et par oplæg i forbindelse med den teoretiske del af kurset. Til de praktiske øvelser har hun klovbeskærer André Sørensen til at hjælpe sig. Den praktiske del af kurset prioriteres højt, da det er vigtigt at have det rigtige håndelag til at håndtere værktøjet.
På de fleste bedrifter i dag har man anskaffet sig en klovbeskæringsboks, så man kan tage problemerne i opløbet, men den mindste del af den proces er at anskaffe sig boksen. Personen, der står med værktøjet, skal have styr på det, og det giver dette kursus et godt grundlag for. Derfor kan elever og studerende, som har taget 2. hovedforløb eller produktionslederuddannelsen på Bygholm nu skrive Klovbeskæringskursus på CV?et.
Bygholm lancerer et nyt tilbud til studenter og håndværkere.
Bygholm Landbrugsskole udbyder et afkortet forløb, som sender eleven direkte i praktik forud for 2. hovedforløb.
Uddannelsen er et specielt forløb for elever, der kommer med baggrund i en gymnasial ungdomsuddannelse (STX, HTX, HHX eller HF) og derved opnår en del afkortning i uddannelsen.
En anden gruppe af elever er de, som har opbygget nogle kompetencer fra en anden erhvervsuddannelse og med praktisk erfaring fra landbruget. De er ligeledes berettiget til dette afkortede forløb. Her skal eleven gennem en Real Kompetence Vurdering (RKV), som giver en afklaring af hvilke kompetencer, der er opnået inden studiestart, og hvilke der skal opnås på skolen.
Det afkortede forløb er en kombination af et afkortet grundforløb på 10 uger og 1. hovedforløb med en varighed på ligeledes 10 uger, i alt 20 uger. Dog vil elever, som ikke på forhånd har biologi på F-niveau, starte 14 dage tidligere, hvor de skal følge undervisningen og efterfølgende gå til eksamen i biologi.
Kig forbi vores stand på Nutrifair og få en snak om, hvad vi kan tilbyde netop dig. ?fgk