Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Fem CAP-milliarder flyttes til grøn trepart-initiativer
En stor del af EU's landbrugsstøtte, der kaldes CAP-midlerne, trækkes nu ind i det grønne trepartsarbejde. Midlerne skal bruges til at nedbringe kvælstofudledningen gennem omlægning fra landbrug til natur.
Der findes finansiering fra CAP-midlerne til at sætte indsatser for 5,3 milliarder kroner i gang, som skal understøtte den politiske del af trepartsaftalen, "Aftale om Implementering af et Grønt Danmark" fra november 2024.
Aftalerne skal blandt andet finansiere lavbunds- og kvælstofindsatsen, og der fastlægges konkrete rammer for udtagning af marker.
Vigtige elementer i de to aftaler:
- Skovrejsning: Åbning af ordning for privat skovrejsning. Rejsning af skov i områder med stort kvælstofindsatsbehov får forrang. Aftaleparterne er samtidig enige om en ambition om at ændre skovloven, så der gives bedre mulighed for natur- og biodiversitetstiltag i skovene.
- Arealomlægning: Der afsættes 1 mia. kr. til omlægning af landbrugsjord til vådområder. Der afsættes 700 mio. kr. i perioden 2026-2027 til etablering af en ny ordning for midlertidig ekstensivering (udtagning af jorder) og der afsættes i alt 823 mio. kr. i 2026-2027. til en ny ordning for permanent udtaget jord.
- Økologi: incitamenterne for økologisk landbrug øges. Det understøtter ambitionen om at fordoble det økologiske areal, hvilket er en del af Landbrugsaftalen fra 2021. Der gives mulighed for økologistøtte på arealer med sprøjteforbud. Omlægningstillægget i økologisk arealstøtte hæves fra 1.600 til 1.800 kr. pr. hektar og basissatsen fra 1.200 til 1.350 kr. pr. ha.
- Understøtte ny kvælstofmodel. Der tilføjes yderligere 250 mio. kr. til kompensation af ny kvælstofreguleringsmodel, som udrulles fra 2027, under CAP'en.
Partierne bag de nye aftaler er foruden regeringen SF, LA, K, RV EL og DF.
Arbejdet med at udpege landbrugsarealer, som med fordel kan omlægges til skov og natur, er allerede i gang i landets 23 lokale treparter.