Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Man kan godt komme i gang med spotsprøjtning, uden at købe sig fattig
Mange har en forestilling om, at det er dyrt at komme i gang med præcisionsjordbrug.
I en undersøgelse fra 2024 fra Danmarks Statistik, hvor landmænd, som ikke er hoppet ombord i præcisionsjordbrug, er blevet spurgt til de barrierer, som afholder dem fra at komme i gang, svarer 46 procent, at for store omkostninger er en barriere. Det gør omkostninger til den største barriere for at komme i gang, viser undersøgelsen. Det skriver Velas i en pressemeddelelse.
Opfattelsen af, at det er meget dyrt at komme i gang, møder Kristian Ladegaard Jensen, planteavlsrådgiver i Velas med speciale i præcisionsjordbrug, også, når han taler med landmænd om især spotsprøjtning.
- Jeg møder mange, som har en idé eller fordom om, at det er meget dyrt. De forbinder ofte spotsprøjtning med, at der skal købes en ny sprøjte til over en million kroner, og kun få har sat sig ind i, hvor meget det vil koste at opgradere deres nuværende setup, siger han.
Det er en skam, mener planteavlsrådgiveren, for faktisk behøver det slet ikke at koste en formue at få taget hul på spotsprøjtning.
- For størstedelen af landmænd vil det handle om, at de skal opgradere de ting, de allerede har. Når det er tilfældet, kan det koste alt fra små 100.000 kroner og op at komme i gang, siger Kristian Ladegaard Jensen.
Det kræver det
For overhovedet kunne spotsprøjte marker, kræver det, at man har en sprøjte med elektroniske ventiler, så de kan åbne og lukke.
- Selv hvis du har en ældre sprøjte, som ikke har elektroniske ventiler, vil det være muligt at opgradere med nyt hardware på sprøjten, så ventilerne kan åbne og lukke elektronisk, siger Kristian Ladegaard Jensen.
Om hver enkelt dyse på sprøjten kan åbnes og lukkes, eller det sker i sektioner, er knapt så afgørende for at komme i gang, mener han.
- Hvis sprøjten kan åbne og lukke på enkeltdyseniveau, kan du ramme ukrudtet mest præcist, men selv med åbning og lukning i sektioner opnår du flotte resultater, siger Kristian Ladegaard Jensen.
Derudover kræver det at man har have en computer, der kan åbne og lukke for dyserne, og så kræver spotsprøjtning, at man har en terminal, som kan læse et tildelingskort.
- Mange har i forvejen en styreskærm til traktoren og vil med fordel kunne opgradere den, siger planteavlsrådgiveren.
Det koster det
Hvis man allerede har en sprøjte med elektroniske ventiler, koster det cirka 30-40.000 kroner for at købe en terminal samt at få lavet ombygning af Isobus til sektionslukning, skyder rådgiveren på.
Hvis sprøjten ikke har elektroniske ventiler, stiger prisen. Her vil det ifølge Kristian Ladegaard Jensen koste mellem 80-100.000 kroner til GPS, terminal, Isobusombygning og eftermontering af sektionslukning.
- Alt i alt kan det koste fra 100.000 kroner op til cirka 300.000 kroner at komme i gang. Hvis du ingenting har i forvejen, koster det mellem 200-300.000 kroner at kunne begynde at spotsprøjte, men har du bare lidt, kan du komme i gang for de cirka 100.000 kroner, siger han.
Det skal sættes i forhold til, at en ny sprøjte som minimum koster over én million kroner.
- Så du skal lave en afvejning af, om det i dine øjne kan svare sig at opgradere din nuværende sprøjte, siger Kristian Ladegaard Jensen.
Skal man købe et GPS-system, anbefaler planteavlsrådgiveren, at man investerer i et system, som kan snakke sammen med alle de enheder, som man i forvejen har.
- Der findes forskellige muligheder på markedet, så man får en skærm i traktoren, der kan styre det hele. Der findes ikke rigtig uvildige maskinrådgivere, så du skal ikke altid takke ja til det første og bedste, som en sælger tilbyder dig. Sørg for at finde ud af, hvad dit reelle behov er, siger Kristian Ladegaard Jensen.
Det skal man overveje
Er man i tvivl om, hvorvidt man skal opgradere den sprøjte, man allerede har, eller om man i stedet skal købe en ny, afhænger svaret af, hvor store ambitioner man har.
- Det positive ved at opgradere er, at du firkantet sagt har hele skroget i vejen. Der skal bare investeres i noget teknik. Mange har sprøjter med flere år på bagen, men det er dyrt at købe nyt, og opgraderede sprøjter kan sagtens præstere rigtig godt, siger Kristian Ladegaard Jensen.
Fordelene ved at købe nyt er, at man får adgang til den nyeste teknologi.
- Vil du gerne kunne spotsprøjte på enkeltdyseniveau, koster det mange penge at opgradere en gammel sprøjte, og så kan det godt være, at du skal overveje en ny sprøjte i stedet, som har den allernyeste teknologi. Så det er en afvejning af, hvad du har mod på, siger Kristian Ladegaard Jensen.
Den allervigtigste pointe, når det gælder udstyr, er for planteavlsrådgiveren, at vælger man at investere, skal man også få teknologien brugt.
- Vi har set flere eksempler på planteavlere, som får indkøbt teknologien, men som faktisk ikke får brugt den særlig ofte. Når du har teknologien, så se at få det brugt, så du kan bruge mindre planteværn og spare penge, siger Kristian Ladegaard Jensen.