Lyt til artiklen:

Lodsejere i Varde Kommune udpeger selv 2.600 hektar til udtagning

00:00
Hastighed: ???x
02:05

Private lodsejere i Varde Kommune har budt ind med 2.626 hektar jord, hvor de ser et potentiale for lavbundsprojekter.

Det meddeler kommunen i en pressemeddelelse, efter at cirka 330 lodsejere har deltaget i tre informationsmøder om, hvordan de hver især kan bidrage til at omdanne marker til moser og våde enge i lavbundsprojekter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg er meget imponeret over den åbenhed, begejstring og villighed til at byde ind med forslag, som vi har mødt hos lodsejerne i vores kommune. Det bekræfter mig i, at vi kan komme langt med en åben dialog, hvor vi sætter os ned og i fællesskab tegner stregerne til, hvordan vi bedst kan bidrage til at nedbringe Danmarks CO2-udledning, siger Preben Friis-Hauge, formand for Udvalget for Plan og Teknik i Varde Kommune.

Naturstyrelsen køber 210 hektar til erstatningsjord

Se også:

Naturstyrelsen køber 210 hektar til erstatningsjord

De 2.626 hektar skal ses i sammenhæng med, at Varde Kommune inden møderne havde 3.754 hektar, som enten er gennemført, igangsat eller på venteliste.

Møderne er en del af den lokale implementering af den nationale grønne trepartsaftale, hvor det er besluttet, at der skal omlægges cirka 400.000 hektar landbrugsjord til skov, natur og vådområder. Ud af disse skal knap 140.000 hektar være lavbundsjord.

Tilbage til tegnebrættet

Næste skridt bliver, at Varde Kommune i samarbejde med udtagningskonsulenter begynder at tegne stregerne til, hvordan de foreslåede arealer kan omsættes til konkrete projekter på tværs af lodsejere.

I takt med at de enkelte projekter tager form, bliver lodsejerne involveret frem mod forundersøgelser og den endelige realisering.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Stor interesse for den lokale trepart i Ringkøbing-Skjern

Se også:

Stor interesse for den lokale trepart i Ringkøbing-Skjern

- At så mange lodsejere dukker op og selv foreslår arealer viser, at landbruget er klar til at levere i de lokale treparter. Det viser også, at Varde Kommune er utroligt god til at samarbejde med det lokale erhvervsliv, for 2.600 hektar er et fantastisk første skridt. I Jysk Landboforening har vi udbredt konceptet til vores andre samarbejdskommuner, og her forventer vi også masser af positiv feedback, siger Kåre F. Andersen, næstformand i Jysk Landboforening.