Lyt til artiklen:

Kommunerne skruer op for kontroller: Husk at sortere affald

00:00
Hastighed: ???x
03:04

Alle virksomheder i Danmark - også landbrugsbedrifter - skal sortere deres affald korrekt. Det har længe været et krav, men nu skruer kommunerne i højere grad op for at føre tilsyn med, om man gør det.

Det øgede antal affaldstilsyn betyder, at mange landmænd oplever øget fokus på deres håndtering af affald. Det skriver Fjordland i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det handler ikke om nye regler, men om at reglerne bliver fulgt, fortæller Mette Göttler Odgaard Ladefoged, miljørådgiver ved Fjordland og fortsætter:

Vi skal ganske enkelt blive bedre til at gøre det rigtigt - og det starter på bedriften.

Konkrete forslag til mere genbrug af ensilagefolie

Se også:

Konkrete forslag til mere genbrug af ensilagefolie

Tilsyn i alle kommuner

Alle kommuner skal føre både administrative og fysiske affaldstilsyn. Det sker ofte i forbindelse med de almindelige basistilsyn og omfatter både dokumentation og den fysiske sortering på ejendommen.

Et eksempel er Skive Kommune, der har intensiveret deres tilsyn. Her opkræves et gebyr på linje med mange andre kommuner, og man gennemfører kontroller med fokus på affaldets håndtering og den konkrete sortering. Men det samme sker, og vil ske, i resten af landet.

Sorteres inden afhentning

En af de vigtigste pointer at forstå er, at kildesortering skal ske på bedriften. Mange tror, at det er nok at samle alt affald i én container og så lade transportøren eller modtageren sortere det bagefter, men det er ikke tilladt, minder rådgiveren om.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det går simpelthen ikke, at man får afhentet blandet affald og så regner med, at nogen andre klarer sorteringen, siger Mette Göttler Odgaard Ladefoged.

- Landmanden har ansvaret for, at affaldet er korrekt opdelt i eksempelvis plast, papir, pap og rest, inden det forlader ejendommen. Det gælder også, selv om du har fået andet at vide af din transportør, understreger hun.

Transportøren har pligt til at indberette, hvor mange kilo affald de har hentet - fordelt i fraktioner som pap, papir, plast og rest. Og det er derfor helt afgørende, at affaldet er sorteret korrekt på forhånd.

Affaldstyper og sorteringskrav

Erhvervsaffald skal sorteres i mindst 10 fraktioner:

  1. Madaffald.
  2. Papir.
  3. Pap.
  4. Glas.
  5. Metal.
  6. Plast
  7. Mad- og drikkekartoner.
  8. Farligt affald.
  9. Tekstilaffald.
  10. Restaffald.

Derudover skal landbrugsrelateret produktionsaffald håndteres efter de gældende særlige regler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Desuden er det også vigtigt at huske på, at erhvervsaffald ikke må afleveres som privat affald på genbrugspladsen.

Ny regering - nye krav til landbruget

Se også:

Ny regering - nye krav til landbruget

Kom godt i gang

Kommunerne og Miljøstyrelsen har udarbejdet en række vejledninger og guides, som man kan tage udgangspunkt i, peger Mette Göttler Odgaard Ladefoged på.

Affaldssortering på bedriften bør ifølge hende ikke nedprioriteres. Derfor er det en god idé at tage fat i en rådgiver, som har styr på kravene. Også i forhold til dokumentation.

- Som landmand har man rigeligt at se til i forvejen. Affaldshåndtering er en af de ting, der ikke må nedprioriteres. Både af hensyn til lovgivningen og til vores fælles miljø. Det handler om ansvar, om troværdighed og om at gøre tingene ordentligt. siger Mette Göttler Odgaard Ladefoged.