Lyt til artiklen:

Danske forskere vil fremavle køer, der udleder mindre metan

00:00
Hastighed: ???x
03:18

Danske forskere på Center for Kvantitativ Genetik og Genomforskning på Aarhus Universitet, AU, har tilsluttet sig et nyt globalt projekt på 186 millioner kroner, som skal reducere metanudledninger i husdyr, det meddeler universitetet.

Projektet vil udnytte den naturlige variation i, hvordan dyr fordøjer deres føde, og via avl arbejde for at reducere metanudledningerne fra husdyr.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Indsatsen, der er finansieret af Bezos Earth Fund og Global Methane Hub, vil støtte forsknings- og avlsprogrammer for identifikation og måling af klimaeffektive husdyr på tværs af Nordamerika, Sydamerika, Europa, Afrika og Oceanien.

Kvægrådgiver: Græs er ikke bare græs - man skal have formålet for øje

Se også:

Kvægrådgiver: Græs er ikke bare græs - man skal have formålet for øje

- Dette initiativ er en hjørnesten i et bredere globalt fremstød for at fremskynde forskning i enterisk metan, der tilgodeser offentligheden, siger Hayden Montgomery, direktør for landbrugsprogrammet ved Global Methane Hub, og fortsætter:

Sammen med Bezos Earth Fund, som en del af Enteric Fermentation R&D Accelerator, bygger vi et åbent, koordineret fundament, der spænder over lande, racer og arter og leverer praktiske løsninger, der reducerer udledninger og støtter landmænd over hele verden.

Forskere fra Center for Kvantitativ Genetik og Genomforskning ved Aarhus Universitet er aktive i Global Methane Genetic projekter, der er relateret til de tre malkeracer Holstein, Jersey og Rød Dansk Malkerace, hvor målet er at øge metaneffektiviteten hos malkekøer.

De peger på at arbejdet især er vigtigt for danske mælkeproducenter, da de står over for en CO2-afgift fra 2030. I forbindelse med afgiften betragtes selektiv avl som en løsning baseret på videnskabelige metoder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kvæg, som ifølge forskerne er de største bidragsydere til husdyrrelaterede metanudledninger, har indenfor samme besætning udsving på op til 30 procent i udledning. Og det er de naturlige udsving, som forskerene via selektion og avl vil udnytte.

Over tid vil denne tilgang kunne reducere metanudledninger fra kvæg med 1-2 procent hvert år - hvilket giver en reduktion på 30 procent i løbet af de næste to årtier - uden at ændre kost, infrastruktur eller produktivitet.

Global Methane Genetics Initiative vil screene mere end 100.000 dyr, indsamle metanudledningsdata og integrere resultaterne i offentlige og private avlsprogrammer for at levere langsigtede klimafordele med lave omkostninger.

Fagfolk er stadig usikre på Bovaer

Se også:

Fagfolk er stadig usikre på Bovaer

- Jeg er ydmyg og stolt over, at vi kan lancere et globalt Jersey avlsprojekt, der fokuserer på at identificere metaneffektive Jerseykøer. Ved at udnytte globale data fra Danmark og Canada, og med støtte fra World Jersey og nationale Jerseyforeninger verden over, sigter vi mod at styrke selektiv avl af metaneffektive Jerseykøer, siger Rasmus Bak Stephansen, postdoc ved Center for Kvantitativ Genetik og Genomforskning og projektleder for Jerseyprojektet, der bliver suppleret af Trine Michelle Villumsen der er er seniorrådgiver ved Center for Kvantitativ Genetik og Genomforskning ved Aarhus Universitet og projektleder for Holstein SOB-projektet:

- Jeg er stolt over, at vi kan lancere Holstein SOB-projektet som et samarbejde mellem forskere og industri i Danmark og Holland. Projektet forventes at resultere i vigtige fremskridt og globale standarder for harmoniseret metandataindsamling og metanbehandling og derved muliggøre større præcision i selektiv avl for metaneffektive malkekøer.