Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Landmand tester MEGAFOL i 90 hektar roer: - jeg giver ikke ukrudtet en chance
På Lolland er sukkerroen nærmest en sikkerhed i sædskiftet. Vilkårene for at dyrke de søde sager er optimale mange steder på sydhavsøen, hvor udbytterne også ofte følger med.
En af de landmænd, der formår at få meget ud af vilkårene på øen, er Henrik Wittrock, som dyrker tæt på 190 hektar roer fordelt mellem Hoby, Kramnitse og lidt ved Nysted. I år har han for første gang valgt at forsøge sig med biostimulanten MEGAFOL i sine sukkerroer. Det skyldes, at han ikke nænner ukrudtet en chance - for roerne skal have det godt for at give godt.
Er ikke vild for at skulle ud med hakken
Roerne indgår som en del af en planteavl på 790 hektar med et sædskifte bestående af byg, hvede, raps, strandsvingel og vinterbyg til malt.
Og når man har et varieret sædskifte - især når man også har raps - kan der være kamp om solens lys for planterne på marken, når ukrudtet begynder at spire sammen med roerne. Det kræver effektive ukrudtsbehandlinger, hvis man skal holde f.eks. spildraps nede, hvilket også kan ses på roeplanten, forklarer Henrik Wittrock:
"Sidste år var det nødvendigt med nogle meget effektive ukrudtsbehandlinger i roerne. Det betød også, at roeplanterne havde svært ved at komme sig over behandlingerne. Jeg havde cirka 100 hektar, som var så medtaget af behandlingen, at de blev helt hvide og næsten ikke kunne lukke af for nyt spirende ukrudt efter behandlingen."
Da den lollandske avler gerne vil give sine roer de bedste vilkår, har han i år valgt at tage et nyt våben i brug i kampen mod ukrudtet. Han forsøger sig med biostimulanten MEGAFOL for netop at undgå sprøjteskader.
"Jeg vil gerne bevare min mulighed for at køre med effektive behandlinger, uden at det går ud over roeplanten. Jeg har haft mine betænkeligheder over for biologiske midler - men nu skal det testes af, for jeg vil ikke give ukrudtet en chance," siger han.
Effekten skal gerne kunne ses på bundlinjen
Landmanden er åben for at blive overbevist om virkningen af MEGAFOL, da han selv har mærket konsekvenserne af sprøjteskader i roerne. Han har det nemlig bedst, når roeplanterne er grønne og strutter.
"Succeskriteriet er, at roeplanterne skal kunne lukke hurtigt af for ukrudt efter en effektiv behandling, så roeplanterne ikke skal kæmpe med ukrudtet om sol og næringsstoffer. Jeg forventer, at mine roeplanter kommer til at se bedre ud i år - og det må også gerne kunne mærkes på bundlinjen," siger Henrik Wittrock.
Landmanden bruger bl.a. Clomazon-produkter i behandlingerne for at undgå spildukrudt. Men det kan være hårdt for roeplanterne, fortæller han.
"Sidste år døjede jeg med sprøjteskader. Og det kan jo gå så galt, at ukrudtsbehandlingen slet ikke er effektiv, hvis roeplanten ikke er frisk nok til at lukke af for nyt spirende ukrudt efter behandlingen. Derfor regner jeg med, at med MEGAFOL inkluderet i behandlingerne i år, kan jeg få fuld effekt af min strategi," fortæller Henrik Wittrock og afslutter:
"Jeg er generelt åben for at blive overbevist om virkningen af de biologiske midler, derfor skal MEGAFOL testet af i stor skala i år, så må vi se, hvad det kan."