Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Kvæggødning har minimal effekt på nedbrydningsevnen i jorden
Landvarig anvendelse af kvæggødning har minimal effekt på nedbrydningen af planterester i jorden. I stedet er jordtypen og afgrøderne langt mere afgørende, det skriver Aarhus Universitet i en pressemeddelelse.
Forskerne Emmanuel Arthur og Yuting Fu fra Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet i spidsen har anvendt langvarige markforsøg på fem forskellige lokaliteter i Europa for at undersøge, hvordan kvæggødning påvirker nedbrydningen af planterester i forskellige jordtyper. Forskerne benyttede tepose-metoden, der trods det pudsige navn er en anerkendt metode til at studere nedbrydning af organisk materiale.
I forsøget blev et sæt af teposer indeholdende grøn te (højkvalitets organisk materiale) og rooibos-te (lavkvalitets organisk materiale) gravet ned i jorden i tre måneder. Efter denne periode blev teposerne gravet op igen, og den tilbageværende mængde organisk materiale blev målt.
- Metoden giver os mulighed for at sammenligne nedbrydningen af organisk materiale i forskellige jordtyper og med forskellige gødningsbehandlinger, forklarer Yuting Fu.
Tekstur har stor betydning
Studiet viste, at effekten af kvæggødning på nedbrydning varierer afhængigt af jordens tekstur og den dyrkede afgrøde. I sandholdig jord var nedbrydningen af høj-kvalitets organisk materiale reduceret med 5-7 procent i marker, der havde fået tilført gødning. I jord med et højt indhold af silt var nedbrydningen af lav-kvalitets organisk materiale reduceret med 22 procent.
Jordens tekstur, fordelingen af sand, silt og ler, har afgørende betydning for dens evne til at holde på vand, sikre luftcirkulation og understøtte mikrobiel aktivitet. Studiet understreger, at jordegenskaber og de dyrkede afgrøder har en større indflydelse på nedbrydning end tilførslen af kvæggødning.
De dyrkede afgrøder påvirker også jordens luftcirkulation og mikrobielle aktivitet gennem deres rodsystemer og dyrkningspraksis. Ifølge forskerne er denne påvirkning større end effekten af kvæggødning.
Begrænset effekt af kvæggødning
Selvom kvæggødning tilfører næringsstoffer som kvælstof (N), fosfor (P) og kalium (K) til jorden, har den kun en minimal effekt på nedbrydningen af planterester sammenlignet med jordtype og afgrøder.
Forskerne konkluderer, at anvendelsen af husdyrgødning ikke væsentligt ændrer de mikrobielle processer, der styrer den tidlige nedbrydning af organisk materiale.
Studiets resultater har vigtige implikationer for bæredygtigt landbrug. En bedre forståelse af, hvordan langvarig brug af kvæggødning påvirker nedbrydningsprocesser, kan hjælpe landmænd med at optimere deres gødningsstrategier for at styrke jordens sundhed og frugtbarhed.
- Vores forskning giver indsigt i, hvordan vi kan anvende kvæggødning mere effektivt, siger Yuting Fu.
Studiet åbner op for nye muligheder inden for landbrugspraksis, hvor landmænd potentielt kan forbedre jordens frugtbarhed og sundhed ved at tilpasse deres gødningsstrategier baseret på jordtype og afgrødevalg.
- Det er afgørende at forstå disse dynamikker for at udvikle mere bæredygtige landbrugsmetoder og sikre en sundere jord, siger Emmanuel Arthur.