Lyt til artiklen:

Den faglige snak om grovfoderstrategi

00:00
Hastighed: ???x
02:39

Rammerne om grovfoderproduktion har ændret sig meget i de seneste år. Derfor vil Velas på Græsland 2025 gerne udfordre fremmødte på, hvilken grovfoderstrategi, der er på bedriften, og hvad det koster at fremstille grovfoder.

- Vi vil gerne udfordre folk til benchmarking på fremstillingsprisen og dermed den reelle pris for at lave grovfoder. Det er vigtigt, at der er fokus på markens bidrag til økonomien på bedriften, siger Peter K. Møller, der er kvægrådgiver i Velas.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Grovfoderproduktion og økonomien er stærkt påvirket af vækstsæson, og vurdering af resultater bør altid ses som gennemsnit over flere vækstsæsoner, men det skal ifølge kvægrådgiveren ikke være en undskyldning for ikke at sætte fokus og mål for produktionen og økonomien.

- Det vigtige er at have en klar strategi og så selvfølgelig det gode håndværk, der dag for dag får det til at lykkes, siger han og fortsætter:

- Den grønne trepart, med CO2-afgifter, arealomlægning og krav om kvælstof og fosforregulering giver nye rammer for grovfoderproduktion, der let kan give udfordringer til den måde man har sikret sin grovfoderproduktion tidligere. Vi kender ikke alle konsekvenserne endnu, men kender dog hovedtrækkene og er klar til at snakke om både udfordringer og muligheder.

Kan det gøres anderledes?

Meget er ændret inden for de seneste år. Der er større bedrifter, øget mælkeydelse, nye sorter på både græs, majs og roer, nye teknikker i dyrkning, høst og opbevaring og afledet konsekvenser fra forskellige former for regulering.

Han anbefaler, at man får set på det, man gør i dag og vurderer, om der er det rigtige setup omkring grovfoderforsyning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- En strategi med klare målsætninger og plan for konkrete handlinger gør det lettere at tage de gode beslutninger, siger han.

Regnskabstallene viser en øget fremstillingspris for grovfoder over de seneste år og det giver mening at grave lidt dybere for at finde ud af hvad det koster at dyrke henholdsvis græs og majs på den enkelte bedrift.

  • Er der styr på udbytterne på de enkelte afgrøder og kan de fordeles på de enkelte marker så der kan tages stilling til dyrkningsmetoder og afgrøde valg?
  • Hvad koster det indkøbte grovfoder og giver det mening at være 100 procent selvforsynende?
  • Hvordan laver man en god aftale om køb og salg af grovfoder?
  • Er der en god udnyttelse af maskinparken eller er maskinstationen billigere?

Krav til grovfoderkvalitet

Øget besætningsstørrelse og ydelsesniveau stiller krav til grovfoderkvalitet og giver muligheder for at tænke anderledes om, hvordan opfodring af årets høst disponeres.

  • Reduceret eller øget græsandel i rationen - Hvilke krav stiller det til kvaliteten af græsset?
  • Passer roer ind i sædskifte og foderration?
  • Skal der laves beholdninger der er målrettet for eksempel kvier/FarOff goldkøer?

Arealomlægning og kvælstof/fosforregulering giver udfordringer og giver overvejelser omkring påvirkningen på bedriften.

  • Skal der udtages større arealer til lavbundsprojekter eller minivådområder?
  • Giver en kvælstofregulering anledning til et anderledes afgrødevalg/sædskifte?
  • Mangler der jord til at komme i mål med foderforsyning?

Der er mange spørgsmål, der presser sig på, og derfor lægger Velas op til den tværfaglige snak, så der kommer en større synergi mellem, hvad der sker i marken og i stalden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Selvom det er en rigtig svær disciplin at være tværfaglig, er det det, der skal til, og som vi gerne vil arbejde med. På Græsland 2025 er vi til stede med både grovfoder og kvægrådgivere og glæder os til en udfordrende snak, siger Peter K. Møller.