Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Frygt og usikkerhed bremser grøn omlægning og investeringer
I Børsen har godsejerne Christian Danneskiold Lassen, Claus Johan Thomas de Neergaard, Helle Redz-Thott og Christina Henriette Ahlefeldt-Laurvig samstemmende udtrykt frygt for konsekvenserne af den grønne trepart.
Ifølge avisen afventer de en afklaring, inden de tør beslutte, hvordan deres landbrug skal drives videre.
Helle Redz-Thott, der er formand for Sektionen for Større Jordbrug, efterlyser en hurtig afklaring på de økonomiske forhold i den grønne trepart, fordi det er afgørende vigtigt, at landmænd kender konsekvenserne af de forskellige ordninger.
Christina Henriette Ahlefeldt-Laurvig oplever, at det er vanskeligt at finde ud af, hvad den grønne trepart konkret indebærer, og hun fastslår over for Børsen, at det er nødvendigt at få skabt tillid til, at grundlaget for ens investeringer ikke forsvinder i morgen.
Firstmovers
Børsen har også talt med Christian Danneskiold Lassen, som siger, at jo mere han har læst ned i trepartsaftalen, jo mere står det klart for ham, at der er rod i tallene og meget, der ikke stemmer overens.
Han udtrykker også harme over, at man ikke kompenserer de landmænd og jordejere, der allerede har gennemført en masse tiltag for at forbedre miljø og klima.
Ifølge Børsen frygter han derfor, at man kommer til at tvinge landmænd til at lave dobbeltarbejde og lave de samme miljøtiltag to gange.
Samme frygt udtrykker Claus Johan Thomas de Neergaard, som efterlyser, at staten anerkender allerede gennemførte tiltag fra firstmovers.
Fem års stilstand
Den usikkerhed, som lodsejerne udtrykker over for Børsen, er helt i tråd med konklusionerne i en rapport fra Københavns Universitets Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi, IFRO, der udkom for få måneder siden.
Her rettede forskerne en lammende kritik mod den grønne treparts ambitioner om at udvikle landbruget, fordi rammevilkårene er kaotiske.
Rapporten konstaterer, at landbrugets rammevilkår - i form af regulering og tilskudsordninger - har været noget kaotiske de seneste år og de forventes ikke at blive mindre kaotiske i de kommende år.
- Den politiske retorik er, at landbruget skal udvikles, ikke afvikles. Men realiteten er tættere på et limbo, hvor der ikke kommer til at ske ret meget de kommende måske fem år, hvorefter der kan komme til at ske rigtigt meget - enten i retning af afvikling - eller i retning af udvikling. På nuværende tidspunkt er det ret uforudsigeligt, hvilken retning der vil komme til at dominere, skrev økonomerne bag rapporten.
- På trods af den politiske aftale om Implementering af et Grønt Danmark er den politiske usikkerhed for landbruget stadig ganske betydelig, og de politiske rammer for større investeringer er ikke er til stede endnu, konkluderede en af økonomerne bag rapporten.
Mistillid
Rapporten peger blandt andet også på landmænds manglende tillid til de vilkår, som myndighederne stiller op.
Her er der en meget stor usikkerhedsfaktor, som gør landmændene tilbageholdende med at indgå i de forskellige politisk vedtagne ordninger, især de permanente ordninger, fordi planlægningsgrundlaget jævnligt ændres.
Økonomerne konkluderer, at blandt andet den slags usikkerhed skaber det, de kalder for "vent og se"-incitamenter, og de vurderer dem som meget stærke - også meget stærke i forhold til investeringer i for eksempel den animalske produktion.