Lyt til artiklen:

Ulveangreb på mennesker udløser ingen erstatning

00:00
Hastighed: ???x
02:43

Debatten om ulvens farlighed og risiko for angreb på mennesker blussede op efter en ulveflok flere gange er set i et villakvarter i Oksbøl og et ægtepar til hest blev fulgt af en ulv i et skovområde. Men endnu har ulvene ikke vist tegn på angreb på mennesker.

Men Danmarksdemokraterne i Folketinget med dyrevelfærdsordfører Kristian Bøgsted i spidsen vil alligevel have minister for Grøn Trepart, Jeppe Bruus (S), til at forholde sig til erstatning, hvis et ulveangreb på mennesker skulle ske i fremtiden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Spørgsmål til ministeren den 18. marts lyder:

"Vil ministeren redegøre for, hvor det juridiske og økonomiske ansvar ville ligge, hvis en ulv skulle angribe et menneske?".

I følge Jeppe Bruus vil et sådant angreb ikke udløse erstatning fra staten.

I sit svar til Kristian Bøgsted (DD) skriver ministeren:

"Hovedreglen i dansk vildtforvaltning er, at vildtet er sit eget. Det vil sige, at hverken staten eller andre som udgangspunkt erstatter skader forvoldt af vildt. For skader forvoldt af ulv har man dog besluttet at kompensere de eventuelle tab ved angreb på husdyr", lyder svaret fra Jeppe Bruus.

Artiklen fortsætter efter annoncen

-Men Danmarksdemokraterne er ikke helt tilfreds med ministerens svar. Kristian Bøgsted siger til TV Midtvest:

- Det eneste rigtige er at få fuldt tempo på at ændre lovgivningen. Regeringen skal presse meget mere på i EU, ellers er vi nødt til at kategorisere ulvene som problemulve, for det giver os mulighed for at regulere på bestanden uden ny lovgivning, mener partiets dyrevelfærdsordfører.

Jægere ønsker regulering af ulve inden  angreb på mennesker

Se også:

Jægere ønsker regulering af ulve inden angreb på mennesker

Bag ulvesikrede hegn

Det første dokumenterede ulveangreb bag ulvesikrede hegn skete den 16. januar, hvor en fåreavler ved Vemb mistede 17 får ved angrebet.

Regeringen arbejder i øjeblikket med at få ændret EU-reglerne, så Danmark kan regulere i bestanden i tilfælde af problemulve, oplyser ministeren til Kristian Bøgsted.

Ulvens beskyttelsesstatus i EU er fornylig ændret fra "strengt beskyttet" til graden under, nemlig "beskyttet".

Artiklen fortsætter efter annoncen

Problemulve

Danmark har endnu ikke skudt en ulv som er vurderet som problemulv, der gentagne gange angriber husdyr.

I følge styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø er forudsætninger for dispensation til regulering af ulv:

"Ulve, der mangler instinktiv skyhed overfor mennesker, er f.eks. habituerede ulve, der ikke flygter ved konfrontation med mennesker eller gentagne gange opsøger områder med mennesker. Det er ikke i sig selv unormal ulveadfærd, at ulve opsøger eller passerer tæt forbi bebyggelse jf. DCE-notat "Ulves adfærd nær bebyggelse" fra 13. maj 2015".

Fåreavler har mistet 100 får til ulveangreb på fire år

Se også:

Fåreavler har mistet 100 får til ulveangreb på fire år