Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Avlere deler deres erfaringer til at forberede kartoffelmarken optimalt
Det er vigtigt at kende sin jord godt, når man arbejder med højværdiafgrøder som kartofler. Afgrøden har som bekendt godt af en løs jord, og derfor er det ikke ligegyldigt, hvordan man forbereder sig til lægningen.
Claus Elmkvist Holm, der er produktspecialist for kartoffeludstyr hos WekoAgro Machinery, forklarer at det er vigtigt at tilpasse sin jordbearbejdning efter forholdene.
- Optimal jordbearbejdning kan forbedre vilkårene for lægning af kartofler, hvilket kan afhænge af jordtypen. Når man arbejder med eksempelvis stenstrenglægning, er det vigtigt, at jorden er løs og ensartet på marken efter bearbejdning. Det giver gode vilkår for at lave gode bede, siger Claus Elmkvist Holm i en pressemeddelelse.

Jorden skal være tjenlig
Ifølge Esben Thoustrup, der dyrker 200 hektar med læggekartofler øst for Holstebro, kan det være meget svært at arbejde med de relevante redskaber - og overhovedet arbejde i - en kold og våd jord. Derfor er det vigtigt, at man venter med at arbejde med jorden til, at den er varm og tør. I mere lerede jorder, kan pløjning til vinter dog være nødvendig.
- Vi pløjer vores kartoffelmarker til vinter, fordi vi har en leret jord ved os. Det er JB4, JB5 og JB6 jorder, vi arbejder med. Og det har stor indflydelse på jordbearbejdningen. Vi kan først starte med stenstrenglægning i slutningen af april grundet den tunge lerjord, for jordtemperaturen skal gerne være otte grader i læggedybden, forklarer han.
Anderledes forholder det sig, hvor man arbejder med mere sandede jorder, forklarer kartoffelavler Henrik Hedegaard, som dyrker 200 hektar med fabrikskartofler tæt på Filskov.
- Hvis grundvandet står højt på arealerne, må man vente til jorden er tør og tjenlig. Vi gødsker med gylle og protamylasse, inden vi pløjer jorderne på de arealer, der ikke skal stenstrenglægges. Vi gødsker derfor sidst i marts og først i april, inden jorden er klar til at blive bearbejdet enten med plov eller dybdeharve, siger Henrik Hedegaard.
Esben Thoustrup fortæller, at han har stor erfaring med at gøre brug af GPS og redskabsstyring på kartoffelmarkerne. Der bliver blandt andet tildelt kali efter kort, og desuden gør han også brug af GPS-styring, når der stenstrenglægges med hans Standen stenstrenglægger.
- Vi har kørt med redskabsstyring siden 2014. Det er dog vigtigt, at man indstiller styring og GPS ordentligt - især når man arbejder med kartofler. For redskaberne skal holde sig inden for rækkerne. Det kan er især vigtigt, når man arbejder i mere leret jord, forklarer han og fortsætter:
- Det er vigtigt, at man får mulighed for at opbygge nogle gode bede, og at jorden bliver ensformig hen over marken. Jeg bruger Standen UniPlus stenstrenglæggere. Tilsammen giver styringen og stenstrenglæggeren rigtig gode betingelser til lægning.

Da kartoflen er en højværdiafgrøde, er det vigtigt, at markarbejdet med kartofler bliver prioriteret højt. Kartofler kræver nemlig gode betingelser under etableringen, så når jorden er tjenlig og jordtemperaturen er høj nok, er det med at prioritere arbejdet med lægning.
- Når man går i gang med stenstrenglægning, er det vigtigt, at man umiddelbart efter har mandskab og maskiner klar til at gå i gang med lægning. Jorden bliver nemlig lettere opvarmet efter at være bearbejdet på den måde, og den løse jord, som kartoflerne har godt af, kan gå hen og blive for tør, siger Henrik Hedegaard.
Og det er Esben Thoustrup enig i.
- Man skal udnytte de optimale perioder for at arbejde med kartofler optimalt. Det er uanset om det gælder jordbearbejdning eller lægning. Derfor er det nødvendigt at prioritere højværdiafgrøder som kartofler, når vejret og jorden er til det.
Forholdene hos den enkelte avler betyder også meget for, hvordan produktspecialisten hos WekoAgro Machinery tilpasser sin rådgivning.
- Det er vigtigt, at jeg kender til kundernes individuelle vilkår og behov. For deres kapacitet skal passe til deres vilkår for at få det maksimale ud af kartoffelavlen, siger Claus Elmkvist Holm.