Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Rådgiver: Disse overvejelser er vigtige, hvis man vil lagre strøm
Med de store forskelle, der er på strømpriser og nettariffer hen over døgnet, kan det sagtens give mening at investere i et batteri til sin ejendom.
Det giver nemlig mulighed for at købe strømmen, når den er billig, lagre den på eget batteri og så bruge af den lagrede strøm i de dyre timer.
Der er dog i den forbindelse et par faldgruber, som det er vigtigt, at man ikke falder i. Det fortæller Peter Mark Nielsen, energirådgiver i Velas i en pressemeddelelse.
- At investere i et batteri til sin bedrift, så man kan lagre billig strøm til dyre tider, kan sagtens være en fornuftig forretning, men det har stor betydning for økonomien, at du får købt et batteri, som passer til dit strømforbrug - hen over hele døgnet, siger rådgiveren.
Fokus på tariffer
Ifølge Peter Mark Nielsen er strømmen inklusive tariffer som hovedregel dyrest i tidsrummet fra klokken 17 til 21, og det vil sige, at batteriet skal have en størrelse, så det kan lagre strøm nok til det strømforbrug, der ligger i tidsrummet.
- Nogle gange er der også en dyr periode om morgenen, men der kan batteriet nemmere lades op om natten. Uanset hvad kræver det, at du tager et grundigt kig på, hvornår strømmen bliver brugt, og hvor stort forbruget er, så du får investeret i en batteripakke, der passer til forbruget, siger rådgiveren.
Samtidig gælder det også, at forskellen på tarifferne hen over døgnet er langt større for en C-kunde end for for eksempel en B-lav-kunde.
- Sagt på en anden måde får en B-lav-kunde en noget dårligere forretning ud af et batteri end en C-kunde. Inden du falder for de meget korte tilbagebetalingstider, som nogle sælgere kan finde på at vise dig, skal du lige slå koldt vand i blodet. Få set grundigt efter, om der er penge i at købe et batteri med det setup, du har, siger Peter Mark Nielsen.
Det skal man passe på
En af de muligheder, som et batteri giver, er, at man kan deltage i det såkaldte AFFR-marked. Konkret betyder det, at man stiller batteriet til rådighed for elnettet, så man kan aftage eller levere strøm til elnettet alt efter behov.
Det er ikke noget, der kræver et stort arbejde, når først batteriet er etableret, så umiddelbart kan det lyde som en helt optimal løsning. Der er dog nogle særlige betingelser, som man skal have for øje, understreger rådgiveren.
- Deltager du i AFFR-markedet, skal du til enhver tid kunne levere eller aftage den lovede effekt. Har du for eksempel et batteri på 200 kW, vil du typisk have en aftale, der siger, at du til enhver tid skal kunne levere eller aftage 100 kW inden for en time, siger energirådgiveren og uddyber:
- Altså skal batteriet i eksemplet altid være halvt fyldt, og dermed kan du ikke samtidig spekulere i at købe strøm, når det er billigt, og bruge det i de dyre timer. Om muligheden giver mening for dig, er op til en individuel vurdering, men vilkårene er vigtige at få kigget igennem, siger han.