Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Genetikken er fundamentet for godt arbejde
Erik Pedersen driver smågriseproduktionen Vangen ved Vejby sydvest for Hjørring. Han er vokset op på familiens grisebedrift i Vendsyssel, og allerede som fireårig var det klart, at han ville arbejde med grise.
23 år senere var han med en landbrugsuddannelse og solid erfaring i bagagen på jagt efter sin første gård. Valget faldt på et tomt konkursbo, ikke langt fra familiegården, med et væld af små stalde og blot 80 hektar jord, det skriver Hendrix Genetics Swine i en pressemeddelelse.
I stedet for at bygge videre på den forrige ejers livsværk, så Erik Pedersen et stort potentiale i stort set at starte forfra. De små stalde blev revet ned, dele blev renoveret og han opførte en stor, moderne fare- og løbestald med optimale forhold for grisene, med det rette klima, lys og plads.
- En god og sund stald er udgangspunktet for en god og sund produktion, derfor var det vigtigt for mig at bygge en god stald, til at danne grundlaget for mine grise. Jeg har den tilgang, at hvis man giver grisen de bedste betingelser, så får man også det bedste resultat, siger Erik Pedersen.
I dag er der på Vangen plads til omkring 1.300 søer, og de producerer årligt 47.000 otte kilos smågrise, der udelukkende sælges til danske aftagere.

Udfordring gav pote
Da Erik i 2018 endelig havde fået styr på stalden og rammerne for produktionen og var klar til at fylde dem med polte, opstod en uventet udfordring. Der var udbrudt Mykoplasma blandt de 1.300 polte, han havde bestilt, men endnu ikke modtaget.
For den unge landmand var det afgørende at komme godt fra start med det rette fundament, og heldigvis lykkedes det ham at skaffe 1.300 polte fra Hendrix Genetics Swine, der tidligere hed Danish Genetics. Det blev ikke bare redningen - det gav ham også den stærke start, han havde drømt om, og blev samtidig begyndelsen på et godt samarbejde med Alvscenter Rønshauge.
- Jeg tør slet ikke tænke på, hvilke konsekvenser det kunne have haft, hvis jeg fra start havde fået sygdom ind i stalden. At jeg endte med nogle andre polte, end jeg oprindeligt havde tænkt, har siden vist sig at være held i uheld, og gav mig et godt afsæt for en god produktion, siger Erik Pedersen.
Det var en udfordring, der endte med at give pote for den unge landmand. Sidenhen har han fået alle sine dyr fra Avlscenter Rønshauge, og får hver 10. uge leveret 125 LY hybrid-polte. En race som har vist sig som et match til den måde Erik Pedersen driver sin produktion på.
- Jeg går meget op i at have sunde og robuste søer, det er lidt mit speciale, og derfor er jeg også stolt af, at vi her på Vangen har en sodødelighed på otte procent, set i lyset af at alle dyr er løsgående i løbe/drægtighedsstalden. Derudover har vores søer rigtige gode moderegenskaber og pasningsevne af smågrisene. De kan opfostre en ekstra gris pr. kuld, da de producerer rigeligt med mælk og råmælk af høj kvalitet, siger Erik Pedersen.
De robuste søer er netop også en af årsagerne til, at Erik Pedersen arbejder med fem ugers drift i farestalden.
- Vi ligger på omkring 20,6 totalfødte, og det er en smule under af hvad andet genetik kan tilbyde. Men for mig betyder det langt mere at have en højere andel af fravænnede, stærke grise og en højere salgsvægt. Der fungerer fem ugers fravænning rigtig godt for os, fordi vi oplever at vi skaber en mere glidende overgang fra moren til fodertruget, og det giver ikke kun en mere solid tarm, men også en mere solid gris, siger Erik Pedersen og fortsætter:
- Udgangspunktet for os, er at vi har nogle gode søer. Og ved netop at lade smågrisene bliver i farestalden to uger længere, er det også nogle robuste grise med højere kilo, vi sender ud af farestien, der tilmed har en højere salgsvægt, siger Erik Pedersen.

Genetik er potentiale
For Erik Pedersen er genetik et vigtigt fundament, men ikke en garanti for succes. Det er et potentiale, han kan udnytte gennem den rette håndtering og management i stalden.
- Den genetik, jeg arbejder med, er udgangspunktet for mit videre arbejde. Hendrix Genetics Swine og Rønshauge har forfinet genetikken og skabt et stærkt genetisk fundament - men det er op til mig at udnytte det fuldt ud. Derfor evaluerer vi løbende, hvilke tilpasninger vi kan foretage i vores management for at optimere resultaterne, forklarer Erik Pedersen.
Vangen inseminerer poltene i anden brunst med Duroc. Der er i alt seks orner på bedriften, som alle leverer sæd til produktionen via intern KS. Sæden puljes - almindeligvis med tre af ornerne samtidig.
- Når vi udvælger orner sammen med vores leverandør, lægger vi stor vægt på benkvalitet og robusthed - egenskaber, der er særligt vigtige, da Duroc kan have en tendens til svagere ben. Her fokuserer vi på den enkelte orne, for vi ved ikke med 100 procents sikkerhed, hvilke gener den bringer videre i avlen på det tidspunkt, hvor den indtræder i besætningen. Når vi så ser afkommet efter de første renløbninger med en ny orne, bliver det tydeligt, at det er genetikken, der danner grundlaget for en stærk og produktiv besætning. Hvis vi for eksempel ser en øget forekomst af brok eller lignende efter renløbningen, bliver ornen skiftet ud, understreger Erik Pedersen.

Samarbejde og sundhed
For Erik Pedersen er samarbejdet med Avlscenter Rønshauge en væsentlig brik i succesen på Vangen. Den tætte dialog, de stærke sundhedsdata og den stabile leverance af avlsdyr giver ham de bedste forudsætninger for at drive en sund og effektiv produktion.

- Vi har i dag blå SPF-status her på Vangen, fordi jeg vægter smittebeskyttelse ekstremt højt. Jeg har tidligere prøvet at få sygdom ind i stalden, og den oplevelse har gjort det endnu vigtigere med en smittefri besætning. Rønshauge har en imponerende historik - de har ikke haft sygdom i 37 år, og det er betryggende, siger Erik Pedersen og fortsætter:
- Det betyder meget for mig at have en samarbejdspartner, der deler mine værdier omkring sundhed og avlskvalitet. Hos Rønshauge ved jeg, at jeg får polte af høj genetisk værdi, samtidig med at jeg kan stole på deres smittebeskyttelse og dokumentation. Det giver mig en stor tryghed i hverdagen og et stærkt fundament for at udvikle min produktion videre.