Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Amstrup Agros strategi prioriterer familieliv for ejere og ansatte
En strategi ses af mange som noget, hvor der er fokus på bundlinjen, produktionen og nøgletal. Men det er ikke nødvendigvis kun det, som en strategi fokuserer på, det skriver Velas i en pressemeddelelse.
En strategi kan også have fokus på, at man gerne vil skabe balance mellem arbejde og privatliv, og det er netop tilfældet hos Amstrup Agro, hvor ejerne Svend og Marie-Louise Amstrup i fjor fik lavet ny strategi.
- Der er sket meget i løbet af de 17-18 år, hvor jeg har været selvstændig. Det har været en løbende udvikling hele tiden, hvor vi er vokset i størrelse og driftsgrene. Derfor syntes vi, at det var på tide, at vi skulle have en nedskrevet strategi, så vi har en rettesnor at arbejde efter, og så vi har noget at blive holdt op på, fortæller Svend Amstrup.
Når en bedrift vokser i størrelse, stiger relevansen af at få lavet en klar strategi. Det mener Rasmus Riber Rasmussen, seniorrådgiver i virksomhedsøkonomi i Velas med speciale i strategi og gårdråd, som står bag en lang række strategiprocesser og som har også været med til at udarbejde strategien for Amstrup Agro.
- Jo større kompleksitet og jo større organisation, desto større er behovet for klar kommunikation. En strategi er "bare" kommunikation - over for samarbejdspartnere, medarbejdere, og så videre. Når man som virksomhedsleder har en travl hverdag, er tydelig kommunikation om, hvilke spilleregler der skal drives virksomhed efter, enormt vigtig, så alle arbejder i samme retning, fortæller han.
Familien i fokus
Bladrer man i Amstrup Agros nye strategi, finder man "klassiske" strategielementer som konkrete økonomiske mål og mål om råvarer, produktion og administration.
Men man finder også elementer, som ikke altid er finde i virksomhedsstrategier.
Ét af strategimålene er nemlig, at "familien bliver prioriteret", som det hedder i strategien. Punktet dækker blandt andet over, at både Svend og hustruen har sat personlige mål for, hvordan de mere konkret vil prioritere familien i strategiperioden.
- Vi har haft travlt med mange udvidelser, og både for min hustru og jeg har det været nødvendigt at kigge hinanden i øjnene til en snak om, hvad vi i grunden vil i fremtiden med bedriften. Når tingene går stærkt, så er det jo typisk de mere bløde ting, som bliver sat til side. Men det holder ikke - hverken for os eller vores medarbejdere, siger Svend Amstrup.
Derfor er det nu et klart strategisk mål, at både Svend, hustruen og medarbejderne har tid til familielivet og andet end arbejdet i virksomheden.
- Ved at det nu står i en strategi, forpligter vi os selv til at levere på det punkt - både over for hinanden og over for medarbejderne. De skal også have tid til deres familier og til at kunne leve liv ved siden af arbejdet, siger Svend Amstrup.
Forskelligt fra sted til sted
Ifølge seniorrådgiver Rasmus Riber Rasmussen er det forskelligt fra strategi til strategi, hvor meget de blødere værdier fylder.
- Når der er tale om en familieejet virksomhed, hvor landbrug også er en slags identitet, skal det hele være i harmoni. Derfor giver det rigtig god mening at få prioriteret og nedskrevet i strategien, hvordan man vil opnå den harmoni og balance i livet, som man ønsker, fortæller Rasmus Riber Rasmussen.
Familiefokusset i strategien opstod blandt andet, fordi Rasmus Riber Rasmussen med en særlig øvelse ville have Svend Amstrup til at reflektere over, hvordan hans tid skal bruges.
- Den største øjenåbner for mig var at skulle prioritere, hvordan jeg vil bruge min tid. Det var nogle svære og hårde prioriteringer. Jeg synes, at alting er spændende, men det var nødvendigt at erkende, at jeg ikke kan være alle steder. Jeg kan også godt lide at være herhjemme og sidde på en traktor en gang imellem. Og jeg vil også have tid til familien, fortæller Svend Amstrup, som derfor nu skruer ned for andre aktiviteter.
Få medarbejderne med
Læser man længere ned i strategien, finder man et andet mål af mere blød karakter. Amstrup Agro har nemlig et mål om at være "den bedste arbejdsplads".
Medarbejderne vil nu én gang årligt blive spurgt ind til, om de er tilfredse med at arbejde i virksomheden, og der vil desuden blive arbejdet med at rekruttere og fastholde medarbejdere.
- Vi vil gerne professionalisere hele medarbejderdelen, så vi kan måle på, om tilfredsheden udvikler sig i en positiv retning. Det er vigtigt for os, at medarbejderne kan lide at være her, og at de synes, at det er sjovt at være i en virksomhed, der udvikler sig, siger Svend Amstrup.
Landmanden lægger vægt på, at medarbejderne er informeret om de overordnede linjer i strategien.
- De skal vide, at det for os er vigtigt, at de har tid til familieliv. De skal inddrages i, at vi vil arbejde mere med medarbejdertilfredshed, medarbejderhåndbøger og procedurebeskrivelser, så alle er på samme linje med, hvordan opgaver udføres, og hvordan arbejdsprocesserne er. Vi skal gerne trække i samme retning, siger han.
At få medarbejderne med på hovedtrækkene i en strategi, er meget vigtigt for, at man får succes med at nå sine mål, fortæller Rasmus Riber Rasmussen.
- Når du driver virksomhed med mange ansatte, kræver det, at alle arbejder mod samme mål, hvis der skal forandres noget. Det er strategien med til at sikre, men den fungerer kun, når medarbejderne bliver involveret i implementeringen, siger seniorrådgiveren.
Hvis man som Amstrup Agro har et gårdråd, giver det også god mening, at medlemmerne har været involveret i strategiprocessen og ved, hvad der står i strategien.
- Så er der faktisk nogen, der interesserer sig for, at du som ejer får gjort det, du har sat som mål, siger Rasmus Riber Rasmussen.