Det skal blive mindre besværligt at være landmand i Danmark. Det proklamerede miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen på Landbrug & Fødevarers nyligt afholdte delegeretmøde. Hun slog også fast, at landbruget i den grad hører fremtiden til. Det er positive ord, som de fleste landmænd og andre med interesse for dansk landbrug kan lide at høre.

Noget tyder således på, at vi forhåbentlig kan forvente bedre rammevilkår. Men uanset, om det bliver ved snakken, eller der er handling bag ordene, kommer vi ikke uden om konkurrencen med andre lande. Og når vi ser på situationen for de andre producenter i Europa, er den heller ikke holdbar i længden på trods af, at de har væsentligt bedre rammevilkår at producere under i forhold til de danske landmænd.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der er ingen tvivl om, at det vil løfte gejsten hos mange, hvis det bliver nemmere at være landmand i Danmark, hvad angår rammevilkårene. Resultater fra en opinionsundersøgelse gennemført blandt danske landmænd i oktober 2015 viser da også, at netop bureaukrati, kontrol og svær planlægning er det værste ved at være landmand i Danmark.

Hvem vil ikke miste modet eller i hvert fald lidt af glæden, hvis de gang på gang får at vide, at det, de gør, ikke er godt nok? Men landbruget er et stolt erhverv, og der skal meget til, før end man lader sig knække - heldigvis.

Der er i høj grad behov for optimisme og tro på fremtiden. Vi skal have de positive historier frem. Ikke blot for at lokke de unge til erhvervet, men også for at oplyse den resterende danske befolkning, som ikke har tilknytning til landbruget, om, at vi ikke lader os kue. Og at landbruget fortsat vil være en vigtig del af Danmark - lige meget om befolkningen vil det eller ej. Det har vi ministerens ord for.

Dette bliver den sidste leder fra min hånd i dette år. Med udgangen af denne måned går jeg på barsel, og Finn Gade Knudsen, som tidligere har været vikar på Bovi, tager over det kommende års tid. Jeg vil derfor benytte mig af at takke for samarbejdet i 2015 og ønske jer alle held og lykke med produktionen i 2016. ?