Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Miljøstyrelsen advarer om udbredt resistens mod svampemidler
Ifølge en ny rapport fra Miljøstyrelsen peger flere undersøgelser på, at svampestammer, der er resistente over for azol-lægemidler også har krydsresistens til nærtbeslægtede azol-baserede pesticider og biocider. Og ifølge rapporten er forekomsten af resistens mod lægemidler af azol-typen hos Aspergillus fumigatus steget i løbet af de seneste 25 år.
Netop ligheder mellem medicinsk anvendte azol-midler og azol-pesticider og -biocider til henholdsvis plante- og materialebeskyttelse, har ifølge forskerne bag miljøstyrelsens rapport givet anledning til en antagelse om, at der er en øget risiko for resistens mod azol-lægemidler hos patienter med aspergillose (sygdom forårsaget af aspergillus-svampe) på grund af udbredt brug af azol-pesticider mod planteskadegørende svampe i jordbruget.
Almindelig svamp
Aspergillus fumigatus er ifølge Miljøstyrelsens rapport en af de mest almindelige sygdomsfremkaldende svampe hos mennesker, der har et svækket immunsystem.
Aspergillus-svampe desuden er almindeligt forekommende i miljøet, hvor de nedbryder organisk materiale. Og svampemidler af azol-typen anvendes tillige som pesticider og biocider mod andre svampearter, der er skadegørere i planteavl og for eksempel produkter som malinger.
Udbredt resistens
Forskerne har undersøgt forekomsten af stammer af svampen A. Fumigatus i prøver indsamlet i miljøet i Danmark i løbet af de tre sæsoner 2020, 2021 og 2022.
Prøverne blev indsamlet på steder, hvor forskerne forventede optimale forhold for udvikling af azol-resistente svampestammer, det vil sige fra lokaliteter og omgivelser, som kunne være gunstige for vækst af svampen og samtidig var udsat for azol-pesticider eller - biocider.
Konklusionen er, at azolresistent A. fumigatus (ARAf) isolater er vidt udbredte i det danske miljø.
Af 366 prøver indeholdt 22 procent ARAf, og af de 4538 undersøgte A. fumigatus-isolater var 4,2 procent resistente. De genetiske undersøgelser viste ifølge forskerne, at der var en del slægtskab mellem ARAf-isolater fra miljøet og ARAf-isolater fra danske patienter.
- Dette indikerer at danske patienter kan være blevet inficeret af azole-resistente stammer af svampen med oprindelse fra miljøet, konkluderes det i rapporten.
Stor forskel
Jordprøverne viste store forskelle i andelen af ARAf.
De højeste andele blev fundet i blomster- og kompostprøver. Næsten alle prøver (80-100 procent) fra kompostjord og kompostdynger fra haveaffald og grøntsagsproduktion indeholdt ARAf.
Derfor anser forskerne det for sandsynligt, at kompostjord og kompostdynger fra jordbruget kan være en vigtig kilde til opformering af azol-resistente A. fumigatus-stammer i Danmark.
Der blev dog ikke fundet nogen sammenhæng mellem andelen af resistente stammer og koncentrationerne af azol-pesticider på indsamlingsstederne.
Undersøgelsen kunne heller ikke vise om eller hvilke miljømæssige anvendelser af azol-pesticider, der potentielt bidrager til den stigende andel af ARAf hos patienter.