Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Agritechnica vil sætte fokus på digitalisering
Agritechnica 2025, som foregår i Hannover i dagene 9. til 15. november, bliver med digitalisering af planteavlen som et gennemgående tema.
Arrangørerne ønsker at fremme mulighederne for digitalisering af landbruget, blandt andet ved at sætte lys på nogle af digitaliseringens udfordringer som netværksforbindelse og kompatibilitet mellem forskellige systemer.
Bag Agritechnica står den tyske landbrugsorganisation DLG (Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft), som konstaterer i en pressemeddelelse, at digitale løsninger til planteavl nu anvendes bredt i praksis og har vist sig at give fordele for både konventionelle og økologiske landbrug.
- Digitale teknologier inden for databehandling gør det muligt for landmænd at træffe bedre beslutninger, bruge ressourcer mere effektivt og forenkle dokumentationen, hvilket fører til en mere rentabel og bæredygtig drift. Derfor bliver digitalisering i planteavl et nøgletema på Agritechnica 2025, skriver arrangørerne.
Ifølge pressemeddelelsen får de besøgende på Agritechnica adgang til at opleve innovative systemer, der kan kommunikere med hinanden og anvender digital teknologi til at øge effektivitet, bæredygtighed og produktivitet.
Det nyeste
Med sit fokus på digitalisering ønsker Agritechnica at bringe digitale løsninger tættere på brugerne.
Det sker blandt andet i et nyt "Digital Farming Center", hvor DLG byder på interaktive præsentationer af robotteknologi, automatisering, kunstig intelligens (AI), droner og præcisionslandbrug til planteproduktion.
En særlig udstillingsdag, "Digital Farm Day" den 13. november, fokuserer på digitalt landbrug.
Her kan maskinhandlere og professionelle landbrug få den nyeste information, se eksempler på best practice fra eksperter, netværke med branchen og udforske de udstillede løsninger i Digital Farming Center.
Undersøgelse bekræfter
DLG forventer, at digitale redskaber kommer til at spille en endnu mere central rolle i fremtiden.
En undersøgelse blandt tyske landmænd viser, at de i stigende grad benytter sig af digitale teknologier. Undersøgelsen er gennemført af den digitale forening Bitkom i samarbejde med DLG i 2024 og den viste, at landbrug i vid udstrækning anvender præcisionsudbringning til gødskning (36 procent) og behandling med pesticider (30 procent). Desuden er der 25 procent af de tyske landmænd, der anvender digital teknologik til præventiv service på maskinerne.
Ifølge undersøgelsen steg brugen af digitale teknologier i planteavl mellem 2022 og 2024. De mest udbredte teknologier er GPS-styrede landbrugsmaskiner, der allerede anvendes af 69 procent af de tyske landmænd. Dernæst kommer brug af markkort baseret på satellit- eller dronebilleder.
Brugen af digitale og smarte teknologier i landbruget - smart farming - kan automatisere markarbejde og kan bidrage med beslutningsstøtte til alt fra automatiseret dataindsamling og optimering af driftsplanlægning til mere effektiv registrering.
En mulighed
Resultaterne fra Bitkom- og DLG-undersøgelsen viser, at et stort flertal (79 procent) af de tyske landmænd ser digitalisering som en fordelagtig mulighed og peger på tidsbesparelser (69 procent), større produktionsmæssig effektivitet (61 procent) og reduktion af manuelt arbejde (57 procent).
Der er også høje forventninger til, at digitalisering kan gøre landbrugsproduktionen mere bæredygtig og effektiv.
Hele 80 procent af de adspurgte tyske landmænd er overbeviste om, at digitale teknologier vil gøre landbrugsproduktionen mere ressourceeffektiv, 91 procent ser dem som et middel til at spare gødning, pesticider og andre inputfaktorer, mens 67 procent mener, at det kan reducere omkostningerne på lang sigt. Og 60 procent vurderer, at de digitale teknologier kan forbedre kvaliteten af landbrugsprodukter.
En af de udfordringer, som digitaliseringen møder, er manglende kompatibilitet og dårlige netværksforbindelser, fordi en gnidningsfri dataudveksling mellem alle tekniske komponenter og forretningspartnere er afgørende.
- I øjeblikket er digitale løsninger stadig præget af isolerede systemer fra forskellige producenter. Manglende standarder og grænseflader begrænser integrationen mellem systemer, hvilket hæmmer udnyttelsen af teknologiernes fulde potentiale, skriver DLG i pressemeddelelsen.