Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Rent vand i drikkekaret påvirker drikkelysten og dermed mælkeydelse
En ko skal drikke af lyst og ikke af nød. Sådan lyder mantraet hos virksomheden Destek, som har udviklet et desinficerende produkt til rensning af vandet i drikkekarrene i stalden.
- Vi har fokus på ernæring og foder i stalden, men ofte er vi blinde overfor vandkvaliteten i drikkekarrene. Vi komme ud til bedrifter, hvor karrene og vandrørene er fyldt med biofilm og snavs, som medarbejderne ikke er opmærksom på, fortæller Jesper Kjær Pedersen, rådgivende konsulent i virksomheden Destek, som har specialiseret sig i rengøringsprodukter i staldmiljøet.
Når Jesper Kjær Pedersen bliver kaldt ud til en bedrift, starter han ofte med at gennemgå vandtilførslen med et kamera, der kan afsløre, hvor slemt det står til inde i rørene.
- Det er meget forskellige, hvor ofte de enkelte bedrifter rengør vandkarrene med en børste. Nogle rengør en gang om ugen, mens andre meget sjældent gør karrene rene. Men målet er at gøre karrene så rene som overhovedet muligt for at sikre, at køerne ikke bliver syge og har lyst at drikke mest muligt, fortæller han.
Destek er i dag repræsenteret på fagmessen Agro Nord i Aars sammen med 100 andre udstillere med produkter til kvægbruget.

Let perlende smag
Destek har udviklet et desinficeringsmiddel, som kan tilføres vandet. Enten direkte i vandkarret, eller hvor vandtilførslen begynder.
- Vi anbefaler, at man først gennemskyller vandstrengen med rent vand og derefter tilsætter produktet Larasept til rørsystemet med en til to procent - afhængig af tilsmudsningsgraden i rørene. Efter mellem 30 minutter og to timers virkningstid gennemskylles vandstrengen med rigeligt mængder vand for helt at fjerne biofilm. Derefter kan man koble en automatisk dosering ved vandtilførsel, så vandet altid er rent, fortæller han.
Det desinficerende produkt består af pereddikesyre, eddikesyre og hydrogenperoxid, som alle er godkendt til drikkevand til dyr af de veterinære myndigheder.
Når produktet er tilsat vandtilførslen får drikkevandet en let perlende frisk smag, som køerne er glade for.
- Vi får ofte tilbagemeldinger om et øget vandoptag på bedrifterne, specielt hvis vandkarrene har været virkelig beskidte og fuld af biofilm og snavs, fortæller Jesper Kjær Pedersen.
Virksomheden har også mulighed for at foretage vandanalyser af drikkevandet i karrene for at måle for for eksempel kimtal, coliforme bakterier, gær og skimmelsvamp, inden indsatsen mod renere vand sættes ind.