Abonnementsartikel

Omkring 5,6 millioner malkekøer "malker" valuta hjem til øriget, hvor mejerigiganten Fonterra står for 39 procent af landets samlede eksportindtægter. Omkring 77 procent af landets samlede eksportindtægter kommer fra landbrug, fiskeri og skovbrug.

Der er omkring 5,6 millioner malkekøer i New Zealand, hovedsagligt sortbrogede dog med en del krydsninger mellem jersey og sortbrog-ede. Det er en fordobling på 10 år. Af de 12.000 mælkeproducenter er cirka 10.000 eller 85 procent andelshavere hos verdens største mejeriselskab Fonterra.

De mange malkekøer producerer årligt omkring 1,8 milliarder kg mælketørstof. I modsætning til Danmark, hvor det er ydelsen, man fokuserer på, er det mælkens tørstof, milk solids, som er i fokus her i landet, og derfor er Fonterras hovedproduktion tørmælk og tørmælksprodukter, som eksporteres til selskabets omkring 140 markeder verden over.

Bliv abonnent og læs hele artiklen

Prøv vores introduktionstilbud for kun 1 kr. første måned og få fuld adgang til alt indhold på Maskinbladet og de digitale udgaver af de faglige magasiner Agro, Bovi og Hyo foruden spændende funktioner som lytteliste, læseliste og favoritter
Få adgang nu
Allerede abonnent?
Opsig når du vil til udgangen af indeværende abonnementsperiode.
Tilbuddet gælder kun, hvis du ikke tidligere har abonneret på Maskinbladet.dk.