Abonnementsartikel
Arla, Danish Crown og DLG. Det er blot nogle af de danske andelsselskaber i fødevaresektoren, der med et er kommet i investorernes søgelys, skriver Børsen i dag.
Det er den stærkt stigende efterspørgsel og de høje priser på fødevarer, som har gjort de danske selskaber til oplagte opkøbsmål, og internationalt er der flere eksempler på at kapitalfonde har købt dele af eller hele andelsselskaber.
Fødevarekrisen skærper denne tendens, vurderer Onno van Bekkum, professor, Nyenrode Business Universitet, Breukelen.
Onno van Bekkum forsker i andelsselskabernes struktur og udfordringer. Op netop udfordringer ser han en del af:
- Mange af disse kooperativer er vokset over mange år. Der er mange medlemmer, og når de forlader andelsselskabet tager de kun et lille beløb med sig. Men markedet værdisætter det anderledes, og der er en del eksempler på, at kapitalfonde har udnyttet den skævhed til at købe, siger Onno van Bekkum.
- Jo større spændet er, jo større er risikoen for, at der sker noget, som andelsselskabets bestyrelse ikke kan kontrollere. Pludselig ser medlemmerne, at de kan få et stort beløb i hånden nu og her frem for et mindre beløb, når de forlader det om en årrække, siger han.
Mejerisektoren interessant
Høje priser og en permanent efterspørgsel vil også få industrielle spillere til at interessere sig for fødevaresektoren. Og specielt andelsselskaber i mejeribranchen er interessante, vurderer Onno van Bekkum:
- Fødevarer er blevet sexy business. Der er mange investorer, der aldrig har interesseret sig for fødevarer og råvarer. Men nu ser de på det, fordi den potentielle profit er enorm.
- Her er danske andelsselskaber interessante, fordi Danmark er en stor fødevareproducent, og der er gode, veldrevne selskaber med gode markedspositioner og med gode mærkevarer, siger han.