Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Stort udbytte af samarbejde baseret på relation og tillid
Planteavler Carsten Munk-Pedersen driver omkring 550 hektar og har et omfattende driftssamarbejde med en kollega, der har cirka 250 hektar.
Begge kollegaer har et tæt og tillidsfuldt samarbejde med BAT Agrar om salg af afgrøder og køb af gødning og planteværn.
Og siden BAT Agrar for mere end et år siden ansatte planteavlskonsulent Mads Munkegaard, har de også trukket på BAT Agrar til plante- og markfaglig sparring.
De to landmænd driver hver deres bedrift og træffer egne beslutninger. Men fællesskabet er meget omfattende og har eksisteret i 36 år.
Supplerer hinanden
Carsten Munk-Pedersen fortæller, at han i sin tid arbejdede på en lokal maskinstation, da han i 1988 overtog slægtsgården Højgård med 28 hektar, men efter et halvt år alene savnede han at have kollegaer.
Derfor blev han og maskinstationskollegaen Torben Munk-Pedersen, der også var blevet selvstændig, enige om at samarbejde.
- Jeg købte en god, stor plov, og han købte et kombisæt, og så var vi i gang, fortæller Carsten Munk-Pedersen.
Og selv om de begge har det samme efternavn, er de overhovedet ikke i familie med hinanden.
- Samarbejdet har gjort, at vi har kunnet sparre og hjælpe hinanden, og vores fællesskab er årsagen til, at vi begge er der, hvor vi er i dag, siger Carsten Munk-Pedersen.
Deres samarbejde er så tæt, at de for eksempel nogle steder har slettet skellet mellem deres marker for at optimere markdriften, og den ene af siloerne på Højgaard ejes af Torben Munk-Pedersen.
Store sko
Ifølge Carsten Munk-Pedersen handler det gode samarbejde om, at man ikke skal gå i små sko.
- Jeg har cirka to tredjedele - han en tredjedel. Vi er faktisk begge mest bange for, at den anden føler sig snydt. Vi går ikke op i timer, og vi har en aftale om, at vi begge stiller med cirka en medarbejder ekstra pr. 100 hektar i høst, fortæller Carsten Munk-Pedersen om den ret enkle samarbejdsrecept.
Begge har egne maskiner, men de koordinerer altid indkøb, så de ikke køber de samme.
Torben Munk-Pedersen har desuden lastbiler og kører også som vognmand ud over at køre for deres to bedrifter - og for BAT Agrar.
Begge har et kæmpe fælles netværk, og de lægger vægt på at komme ud og få ny inspiration.
- Vi sidder aldrig sammen, når vi er afsted til noget, for så møder vi altid forskellige mennesker, fortæller Carsten Munk-Pedersen.
Plantefaglig rådgivning
Carsten Munk-Pedersen har i adskillige år haft en tæt dialog med BAT Agrar om optimale tidspunkter for køb og salg af bedriftens afgrøder, gødning og planteværn.
Og i de seneste år har samarbejdet udviklet sig til meget mere end blot køb af inputfaktorer og salg af afgrøder.

- Jeg trækker meget fagligt på Mads Munkegaard, der er et relativt nyt bekendtskab, fortæller Carsten Munk-Pedersen.
Han tilføjer, at det for ham handler om tillid og kemi.
- Jeg har tillid til Mads, og jeg kan lide hans personlighed, siger Carsten unk-Pedersen.
Vil inspirere
Mads Munkegaard har 15 års erfaring som planteavlsrådgiver i den traditionelle rådgivningsverden, men han havde svært ved fuldt ud at dyrke sine faglige interesser og ambitioner. Sidst han skiftede stilling i det system, blev han stillet i udsigt, at han i højere grad kunne arbejde med plantefaglige opgaver.
- Men lynhurtigt sad jeg med det samme igen, fortæller han.
Derfor har han været glad for skiftet til BAT Agrar, hvor hans agronomiske viden og indsigt får bedre plads.
- Jeg arbejder meget med at inspirere landmænd, der interesserer sig for deres planteavl og gerne vil producere mere. Jeg vil inspirere til at optimere udbyttet på hver hektar, for vi ved, at et fællestræk blandt de bedste planteavlere er, at de opnår høje udbytter, fortæller Mads Munkegaard.

Han oplever, at mange opnår for lave udbytter i forhold til potentialet på deres marker.
- Man skal gøre sig klart, hvad potentialet er for sine arealer, og så kan man optimere med gødning og kemi, siger han.
Han er dog også meget opmærksom på betydningen af vand.
- Overliggeren for mange planteavleres udbytter er faktisk vand - enten for meget eller for lidt. Det handler blandt andet om, at rodnet skal være udviklet, når der bliver mangel på vand, siger han.
Mads Munkegaard vurderer også se, at mange af BAT Agrars kunder kan få mere ud af et tættere samarbejde, og blandt andet derfor har BAT Agrar udviklet konceptet Grøn Aftale, der er en pakkeløsning med service.
Grøn Aftale
Når man indgår en Grøn Aftale med BAT Agrar, indebærer det en hel del sparring, og man opnår overblik og tilpasning af mængder ved bestilling, lager og så videre.
Man opnår også gennemskuelighed ved at kende prisen på hvert enkelt middel, når det bestilles.
- Vi indleder med et langt besøg, hvor vi for eksempel kigger i bunden af rapsmarken og ser, om der er udfordringer med Kamille, valmuer eller andet, og vi tjekker, om behandling med Kerb har virket. I løbet af vækstsæsonen har vi tre-fire opfølgningsbesøg af en halv times varighed, men vi er selvfølgelig også altid tilgængelige på telefonen, fortæller Mads Munkegaard.

- Vi medvirker til eksempelvis ukrudtsopfølgning i vintersæd, hvor vi går ud i markerne og kigge sammen på situationen. Vi vil hjælpe med at jagte højere udbytte og afsøge potentialet i markerne, for hvis potentiale er middel, så skal input være derefter, siger Mads Munkegaard.
Aftalen indebærer også, at man på forhånd kender prisen på alle de midler, der skal bruges i sæsonen.
- Og midlerne bestiller man i takt med, at man skal bruge dem, så man ikke får pallevis af midler hjem, for det kan vise sig, at året udvikler sig anderledes end forventet - det er selvfølgelig af betydning, om det bliver et rust-år eller om der for eksempel bliver problemer med septoria, siger Mads Munkegaard.
Han tilføjer, at de faglige sparring også betyder, at man som planteavler ikke står alene med alle overvejelser og beslutninger og bestillinger.
Køb og salg
Carsten Munk-Pedersens fortæller, at han er meget relationsbundet og oftest handler med nogen, han har en god kemi med og stoler på. Og det har også betydning for ham at handle med en velkonsolideret virksomhed som BAT Agrar.
- Men prisen skal selvfølgelig også være rigtig, understreger han.
Og det oplever han, at den er. Og derfor er samarbejde med BAT Agrar nu også udbygget til at handler om plantefaglig rådgivning efter mange år, hvor det blandt andet primært har handlet om at ramme optimale tidspunkter for at købe og sælge.
I de seneste år er det salgschef for planteavl, Nicolai Horslund, som Carsten Munk-Pedersen har den løbende kontakt med om de markedsmæssige vurderinger.
- Det begyndte allerede med ATR Landhandel, og det er fortsat med BAT Agrar, som altid er god til at være behjælpelig med at ramme pristoppe, når vi skal sælge - og det modsatte når vi skal købe, fortæller Carsten Munk-Pedersen.

Han tilskriver BAT Agrars evne til at ramme rigtigt forholdsvis ofte, at virksomheden har et solidt bagland i den tyske organisation og gør meget ud af at have fingeren på pulsen og rådgive til fælles bedste.
- Jeg har stor tillid til BAT Agrar. Jeg har for eksempel aldrig følt, at vi har fået revolvertilbud, som vi med kort varsel skulle tage stilling til, og jeg synes, at Nicolai er god til at give mig den højeste pris i markedet. Faktisk så gode priser, at det nogle gange undrer mig, siger Carsten Munk-Pedersen.
Nicolai Horslund mener, at det er hans fornemmeste opgave at give den højeste mulige pris, fordi det også drypper på BAT Agrar - fordelene ved samhandel skal gå begge veje.
- Det betyder også, at jeg kan ringe til Carsten og med kort varsel købe nogle hundrede ton korn, hvis vi pludselig får brug for det og betaler en god pris, fortæller han.
Carsten Munk-Pedersen giver et eksempel på værdien af de råd, han har fået hos BAT Agrar:

- Jeg har aldrig prøvet at købe dyr gødning, for da der var udsigt til stigninger, købte jeg til tre år på én gang. Det samme med diesel, som jeg købte til et par års forbrug, fortæller han.
- En måned efter, at jeg havde købt gødning til tre år, var jeg til et møde i landboforeningen, og da var prisen på gødning allerede steget, så jeg var godt med, fremhæver han.
Carsten Munk-Pedersen og hans samarbejdspartner anbefaler i øvrigt ofte naboer og andre at kontakte BAT Agrar om køb og salg.
- Jeg mener, at konkurrencen i forhold til de to store grovvareselskaber er til landmandens fordel, siger han.