Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Ledelsesnetværk: Landbruget skal professionaliseres
Dansk landbrug må for alt i verden ikke stå stille og afvente, hvad politikerne finder på. Landbruget skal selv tage teten og visen vejen fremefter, og løsningerne findes allerede ofte i verden omkring erhvervet. Sådan lyder budskabet fra ledernetværket Agro Leaders Network i en pressemeddelelse.
Professionaliseringen af landbruget i Danmark er en nødvendighed, for ingen vil investere milliarder af kroner i personlige virksomheder, hvor kun ledelsen ved bedst, og hvor der ikke søges inspiration i andre brancher.
Det mener Strategi- og virksomhedsrådgiver i landbruget Kurt Skovsted og landbrugsadvokat Caroline Louise Ørskov Ganzhorn, der med etableringen af netværket Agro Leaders Network i 2024 tog første skridt til det, de mener er en afgørende forudsætning, hvis dansk landbrug skal styrke sin position i verden.
-Vi skal i Danmark ikke se passivt til mens verden forandrer sig hurtigere end på noget tidspunkt tidligere i historien. Vi skal i stedet tage bestik af de danske styrkepositioner og gøre, hvad der skal til for at vinde andele på et marked, der i stigende grad efterspørger vores produkter, lyder det fra Kurt Skovsted, som ikke behøver at se i måne og stjerner for at få et indblik i, hvad der venter - for forudsigelserne har længe været kendt af de fleste, der håndterer fødevarer på globalt plan.
World Resources Institute forudsiger at verdens areal med landbrugsjord inden 2050 skal vokse med 600 millioner hektar, for at vi kan følge med den globale efterspørgsel efter mad, når verdens befolkning kommer til at overstige 9 milliarder mennesker.
Oveni kommer, at vi i Danmark med Den Grønne Trepart politisk har besluttet, at 390.000 hektar landbrugsjord skal tages ud af intensiv dyrkning og omlægges til skov og natur, men forhåbentlig åbnes der med den langsigtede politiske aftale også op for, at driften kan intensiveres på den bestående landbrugsjord, og det kommer kun til at ske, hvis alle i og omkring landbruget i højere grad trækker på den samme hammel.
-Det er knowhow og rådgivning, der skal få det hele til at spille sammen; det er en stor fællesforening, vi skal have til at rulle, og det kan vi kun gøre i fællesskab. Vi skal tage ved lære af de seneste ti års udfordringer og melde os ind i kampen - sammen - for at ændre noget, og det skal være langsigtet. Vi må for alt i verden ikke stå stille og vente for at se, hvad politikere finder på; vi skal selv skabe løsningerne. Løsninger som også har befolkningens opbakning. Ofte får man den opfattelse, at den største del af befolkningen glemmer, at de holdes i live af landbrugets produkter - hvad skulle de ellers leve af, spørger det fra Kurt Skovsted.
Store investeringer kræves
Landbrug kræver som enhver anden stor industri store investeringer, men udover at samle penge, skal man også tiltrække de bedste ledere, hvis man vil nå i mål, og flere har allerede vist vejen fremefter, mener netværket.
Kurt Skovsted peger på, at det giver tro på fremtiden, når en kapacitet som Anders Holch Povlsen vil opkøbe hele FirstFarms, fordi han ser gode muligheder for at få stort afkast af sine investeringer i fødevareproduktion i Europa, men det er på samme måde tankevækkende, at han mener, at det kræver en professionel selskabsledelse at opnå sine mål. Her kommer der ikke mange gummistøvler i direktionen, men driftige forretningsfolk.
Arla har med sin grønne gulerod til sine andelshavere vist én vej, for med evnen til at fremvise også et grønt regnskab på bundlinjen, åbnes der også for at finansieringspartnere og investorer kan øge sine investeringer i landbruget - for stemmer ESG-regnskabet, så er der en mulighed for, at den grønne vækst i Danmark vil kunne følge med verdens efterspørgsel efter både kvaliteten og mængden af mad, lyder det i pressemeddelelsen, som også fremhæver Danish Crown.
Her har man med tilgangen af Niels Duedahl, en markant profil fra erhvervslivet med en imponerende fortid i virksomheder som LEGO, TDC og Norlys vist, at forskærerkniven har skiftet hånd, og spørgsmålet er, om han, også i landbruget, kan forvandle medtaget arvesølv til et guldæg, lyder det fra ledelsesnetværket.
Man skal ifølge Caroline Louise Ørskov Ganzhorn, landbrugsadvokat ved Codex Advokater, væk fra den reaktive tilgang, for der er masser at byde på i den danske landbrugsklynge, hvis man griber mulighederne professionelt an.
-Vi kan i landbruget gå en gylden fremtid i møde, hvis hele agrosektoren og samfundet står sammen. Landmændene kan ikke gøre det her alene. Innovationen kommer, når man løfter i samlet flok, og i et netværk som Agro Leaders Network, hvor vi har samlet profiler fra primærlandbruget, finansverdenen og de vigtigste følgeerhverv, ser vi blandt andet på, hvordan branchen kan få gevinst af treparten så vi kan skabe et mere effektivt, klimavenligt og profitabelt landbrug i de kommende år, siger Caroline Louise Ørskov Ganzhorn.
I Agro Leaders Network er 50 toneangivende ledere fra landbrugserhvervet gået sammen, og her handler det om, at øge vidensniveauet ved at dele rundhåndet ud af erfaringer og visioner, og mens de første møder har fundet sted i Danmark, så venter udlandet til efteråret, hvor turen går til Bruxelles, for det er ikke nok blot at søge partnerskaber og idéer fra den danske andedam.
-Det er herligt, når medlemmer i netværket kan fortælle, at Europas gaskrise lokalt er blevet til en profitabel forretning, fordi den imponerende ekspertise vi i dansk landbrug har i forhold til biogas, gør det muligt, eller når erfaringer fra mange års stordrift gennem store landbrugsselskaber i Rusland og Ukraine kan omsættes til effektiviseringer med store investorer i ryggen i Danmark, siger Kurt Skovsted.
Omstillingsparat og effektivt
Ejerformerne er ifølge Caroline Louise Ørskov Ganzhorn en af de store udfordringer, vi i Danmark skal have modet til at ændre, for ingen smider milliarder af kroner i et privatejet familieforetagende.
-Vi kan gøre landbruget i Danmark mere professionelt, og her kan vi virkelig lære af andre brancher, som driver virksomheder på mere moderne vis og som allerede er gearet til nye tid, der kommer. Vi skal være mere omstillingsparate og effektive, og så skal vi ikke blot se på, om vi har gjort det bedre end vi gjorde sidste år, vi skal benchmarke os mod og spejle landbruget i helt andre brancher, siger Caroline Louise Ørskov Ganzhorn.
At mætte verden og genrejse landbruget, kan ifølge Agro Leaders Network ikke alene klares med den højeste faglighed i stalde og universiteter. For det kræver store investeringer i hele fødekæden, hvis man ikke blot vil rangere som et middelmådigt superligahold, for hvem andres ulykke tæller lige godt som egen vinding.
-Der skal ske en omstrukturering af ledelserne i landbruget, så der ud over fokus på driften også kommer strategiske indspil udefra samtidig med, at vi finder nye investorer, som kan hjælpe udviklingen på vej, siger Caroline Louise Ørskov Ganzhorn.
Store muligheder
Man skal ifølge stifterne af Agro Leaders Network se klimadagsordenen som en mulighed, der kan styrke både forretning, samfundet og den enkelte verdensborger, og det er vigtigt, at man kan gøre landbruget til en bærende del af samfundsudviklingen, så man udover at bidrage med mad og energi også leverer nye arbejdspladser, fremmer forskningen og styrker Danmarks internationale konkurrenceevne, ved at videreudvikle produkter og eksportere både fødevarer og knowhow.
-Vi skal blive ved med at optimere på dyrevelfærd og miljø. Det har vi gjort i hundrede år, og det arbejde skal fortsætte, og så skal vi stå samlet overfor politikerne med vores mål og ønsker, for det bekymrer mig, at vi kan ende med at måtte kapitulere, fordi vi bliver reguleret og regelstyret så meget, så den næste innovative generation ikke kan være her, siger Kurt Skovsted og fortsætter:
-Vi kan og skal på samme tid mætte verden og genrejse landbruget, men den højeste faglighed, både i staldene og på universiteterne gør det langtfra alene, for det kræver store investeringer og stor involvering fra andre brancher at nå målet, men så kan vi også stå med nøglen til fremtidens landbrug, for med udsigt til 9 milliarder munde, der skal mættes, venter den næste generation af kunder med indkøbskurven i hånden, lyder forudsigelsen fra Kurt Skovsted.