Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
269 millioner skal gøre danskernes mad grønnere
Der er store gevinster at hente for både klima og miljø, når vi udvikler grønnere fødevarer og smartere produktionsmetoder. 24 innovative projekter får nu en økonomisk håndsrækning til at udvikle bæredygtige metoder.
Projekterne spænder vidt, fra nye plantebaserede ingredienser og klimavenlige proteinkilder til teknologier, der reducerer brugen af pesticider og mindsker madspild, det skriver Ministeriet for fødevarer, landbrug og fiskeri i en pressemeddelelse.
Hvert år uddeler GUDP midler til projekter, der skubber på den grønne udvikling i fødevaresektoren. Udover de 24 projekter, er der afsat yderligere 100 millioner kroner i en ny ansøgningsrunde med samme formål.
Grøn fødevaresektor
- Den grønne omstilling af vores fødevaresektor er afgørende for at skabe mere bæredygtige og klimavenlige måltider på danskernes tallerkener. Derfor er jeg glad for, at vi med 269 millioner kroner til udvikling og demonstration kan sætte yderligere fart på denne vigtige indsats, siger minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen.
I år har de udvalgte projekter blandt andet fokus på udvikling af nye fødevarer og ingredienser, reduktion af klimagasudledninger, reduktion af kvælstof, fosfor og pesticider i vandmiljøer eller at mindske ressourcespildet i fødevareproduktionen.
Et eksempel på et projekt der fik støtte af GUDP er projektet Contimilk der har modtaget tilsagn om tilskud på godt 6 millioner kroner til at forske videre i en effektivisering i alternativ produktion af animalske fødevareproteiner.
I projektet arbejdes der med at videreudvikle fermenteringen af genmodificerede mikroorganismer til at producere fødevareproteiner til fødevareindustrien såsom mælke- og æggeproteiner. Hvis metoden lykkes, kan den bidrage centralt til udviklingen af fremtidens fødevareingredienser.
Et andet eksempel er projektet Growthstop+ der har fået tilsagn på næsten 11 millioner kroner til at udvikle to effektive metoder til vækststandsning af kartofler uden brug af pesticider.
Vækststandsning er nødvendig i forhold til at opnå den rette størrelse for læggekartofler. Projektet kan være med til at gøre den danske kartoffelproduktionen mindre afhængig af pesticider til gavn for blandt andet vandmiljøet.