Lyt til artiklen:

Rejsen mod 2000 heste startede med en John Deere 4240

00:00
Hastighed: ???x
02:09

Claus Fey fra Brøns Group er født og opvokset på en maskinstation og entreprenørforretning i Visby i Sønderjylland, og det var her hans rejse mod 2000 hestekræfter startede, fortæller han i podcasten Maskinstationen.

Podcast: Fra John Deere 4240 til 2000 heste
Podcast

Maskinstationen

Episode 93: Fra John Deere 4240 til 2000 heste

- De sidste 30-35 år har der været traktortræk i Visby, så da jeg fik kørekort var det nærliggende at tage en John Deere i laden og komme afsted. Det blev en 4240, som på det tidspunkt var en fantastisk traktor. Vi havde også en 4650, men som lille måtte man starte med den lille traktor, forklarer Claus Fey.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dermed var hans liv i pulling startet, og da nabomaskinstationen ikke længere ville køre træk, så købte Claus Fey deres ombyggede Fordson Super Major.

Det gik også godt, men mere ville have mere, og på et tidspunkt skulle der smækkes en russisk kampvognsmotor i den, mens naboerne heksede med en Scania V8. Det nåede også en max-grænse, fortæller Fey, der vendte blikket mod de grønne traktorer igen.

Det skete i forbindelse med, at der startede en farmstock-klasse for 3,6 og 4,5 ton i Danmark.

- Jeg investerede i en John Deere 3140, og Jørgen, maskinhandleren, sagde, at den tager I, og han at kun skulle have de dele tilbage, som vi ikke kunne bruge til traktortræk. Den byggede vi på et par år, og nåede så smertegrænsen, siger Claus Fey, som derfor spurgte en ven fra John Deere Pullingteam til råds om, hvad der skulle til for at blive driftssikker.

René har en bomstærk Deutz 9006: De fleste skyder den til over 1000 heste

Se også:

René har en bomstærk Deutz 9006: De fleste skyder den til over 1000 heste

- Han sagde, at jeg skulle skifte tyskeren ud med en amerikaner, så der blev hentet en John Deere 4440, og den blev bygget op i 4,5 tons farmstock, forklarer Claus Fey.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Pulleren kørte første gang i 2012-13, og blev modificeret med bagtøj fra en Scania og en hjemmelavet gearkasse, mens topstykket stadig er fra John Deere.

Samtidig er der ikke så mange muligheder for navn, når man arbejder hos Brøns, og derfor er vidunderet døbt Krone Hulk, og kører i Krone-farver.

- Uden at have målt det, er vi omkring et par tusind heste, siger Claus Fey.

Hør mere til Clays Fey, Brøns Group og meget mere i podcastafsnittet.

Podcast: Brøns Group og import af maskiner
Podcast

Maskinstationen

Episode 92: Brøns Group og import af maskiner