sonsoreret-indhold

Lyt til artiklen:

Stabilt afkast med dyrkning af miscanthus

00:00
Hastighed: ???x
04:55

Miscanthus, et modstandsdygtigt flerårigt græs, viser sig at være en stadig mere rentabel og bæredygtig afgrøde for danske landmænd. Med høje biomasseudbytter, minimale inputomkostninger og en voksende efterspørgsel på markedet giver denne afgrøde med lav vedligeholdelse en langsigtet mulighed for stabil indkomst, samtidig med at den understøtter miljømæssig bæredygtighed.

Hvorfor vælge miscanthus?

Højt udbytte og minimal vedligeholdelse

Når miscanthus først er etableret, kan den trives i op til 20 år uden behov for gødning eller pesticider. Det gør det til et omkostningseffektivt og arbejdsbesparende alternativ til traditionelle afgrøder.

Voksende efterspørgsel på markedet

Danmark har et af Europas mest avancerede fjernvarmenet, som i stigende grad baserer sig på biomasse. Med voksende bekymring over bæredygtigheden af importeret træaffald bliver alternative biomassekilder som Miscanthus mere attraktive. Der opstår også nye markeder, herunder strøelse til dyr (vi har rapporteret om dette for nylig), papir- og papirmasseproduktion og biobaserede byggematerialer (traditionelle danske naturtage).

Miljømæssige fordele

Miscanthus spiller en vigtig rolle i kulstofbinding, forbedring af jordens sundhed, undgåelse af kemisk afstrømning og fremme af biodiversitet. Dette stemmer godt overens med Danmarks mål for bæredygtighed i landbruget.

Incitamenter fra regeringen

Danske og europæiske politikere tilskynder aktivt til biomasseproduktion og tilbyder økonomiske incitamenter, der gør Miscanthus til en levedygtig mulighed for landmænd.

Modstandsdygtig over for klimavariationer

De seneste højtydende miscanthus-hybrider viser stor tilpasningsevne til forskellige vejrforhold, hvilket sikrer ensartede udbytter på trods af klimaudsving. Miscanthus-biomasse absorberer ikke fugt efter afskæring, men tørrer naturligt til et meget lavt fugtindhold, hvilket gør den meget velegnet til danske høstforhold.

Alsidige anvendelsesmuligheder

Miscanthus bruges i stigende grad som råmateriale til biobrændstof til at erstatte fossile brændstoffer i sektorer som luftfart, hvilket øger dens rentabilitetspotentiale (bæredygtigt flybrændstof).

Bidrag til mål for dækafgrøder

Danske landbrugsregler anerkender miscanthus som en dækafgrøde, hvilket hjælper landmænd med at opfylde obligatoriske krav, selv i år med forsinket høst på grund af dårlige vejrforhold.

Sikker for grundvandsmagasiner

I modsætning til mange andre afgrøder kræver Miscanthus ikke herbicider efter de første 18 måneders etablering, hvilket gør det til en sikker løsning for områder over grundvandsmagasiner eller i nærheden af vandområder som søer eller floder.

Hvad er det forventede afkast?

Interessen for Miscanthus er vokset på det seneste, og mange landmænd er ivrige efter at forstå de økonomiske fordele. Selvom der er indledende etableringsomkostninger, er de langsigtede økonomiske fordele betydelige.

Etableringsomkostninger pr. hektar●

  • 18,000 kr. - Plantemateriale (jordstængler)
  • 560 kr. - Ukrudtsbekæmpelse (efterår)
  • 650 kr. - Jordforberedelse (efterårspløjning)
  • 110 kr. - Jordforberedelse (forårsharvning)
  • 3,580 kr. - Plantning (traktor og arbejdskraft)

Forventninger til udbytte og indtjening

Kommercielle udbytter begynder typisk i år to, selv om nogle danske gårde har set en høst selv i det første år, afhængigt af jordtype og etableringssucces. Udbyttet af tør miscanthus (gennemsnitligt 15 % fugtindhold) ligger mellem 10-14 tons pr. hektar om året i det danske klima. Med de nuværende markedspriser i Danmark på ca. 1.100 kr. pr. tørt ton giver et gennemsnitsudbytte (11 ton) et bruttoudbytte på 12.100 kr. pr. hektar om året.

Minimale årlige omkostninger

Da der ikke er behov for gødning eller kemisk behandling, er de eneste større tilbagevendende omkostninger snitning, presning og transport. Når disse tjenester er fuldt ud outsourcet til entreprenører, koster de typisk omkring 4.000 kr. pr. hektar om året.

Stærke nettomarginer

Dette resulterer i en anslået nettomargin på 8.100 kr. pr. hektar, hvilket kræver en lille indsats fra landmanden. Desuden giver tilskuddet fra den fælles landbrugspolitik (CAP) yderligere 1.700-1.900 kr. pr. hektar oveni.

Garanteret marked og stabil prisfastsættelse

Den førende miscanthus-specialist, Terravesta, tilbyder langsigtede, inflationsindekserede aftagelsesaftaler. Det sikrer prisstabilitet og reducerer eksponeringen for volatile udsving på spotmarkedet.

En sikker og bæredygtig investering

Med stabile afkast, lav risiko og stigende betydning i den grønne økonomi er dyrkning af miscanthus en fremragende langsigtet investering for danske landmænd. Ved at plante et lille forsøgsområde kan danske landmænd teste ovenstående påstande på deres egen jord. Plantemateriale (rhizomer) kan bestilles indtil midten af marts. Det er nemt at komme af med Miscanthus, bare pløj det op efter den sidste afgrøde og bring rødderne (rhizomerne) op til overfladen, så de kan tørre ud i løbet af sommeren. Den samme mark vil være klar til en ny afgrøde det følgende forår med en økologisk beriget jord.